Zablude: Da li treba kositi travnjak u rano proleće?

Zablude: Da li treba kositi travnjak u rano proleće?

Nega travnjaka u vašem dvorištu je obavezna tokom proleća. S ovim se slažu mnogi baštovani. Ipak, ono što ih često dovodi u zabludu jeste da li travu treba kratiti već sa prvim lepim vremenom ili ipak treba sačekati još malo više temperature.

Zabluda:

Stiglo je proleće i travnjak u vašem dvorištu je tek ozeleneo, trava je polako počela da se razvija i raste. U prevelikoj želji da on odmah bude uređen i da trava počne da raste još brže odlučujete da ga pokosite. Iako znate da vlasi nisu dovoljno jake mislite da ćete ih prekraćivanjem dodatno ojačati. Verujete da se travnjak može kositi u rano proleće.

Istina:

Travnjak nikako ne bi trebalo kositi u rano proleće. Umesto toga, bolje je sačekati neki kasniji period u ovoj sezoni da trava pokaže prve znake uvenuća na krajevima. To se najčešće dešava u u kasno proleće ili rano leto, zbog jakog sunca. Tada je možete pokositi i ukloniti te oštećene, požutele i uvenule krajeve i dati joj podstrek da raste bolje. Prerano košenje travnjaka stvara plitke i slabe korenove sisteme koji onda neće biti sposobni da izdrže letnju vrućinu. Košenje trave u početkom proleća je često razlog zašto trava preko leta dobija tamno smeđu boju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica