Tri najčešća običaja kod praznovanja Božića

Tri najčešća običaja kod praznovanja Božića

Božić je najradosniji hrišćanski praznik koji nas podseća na vrednosti kao što su mir, ljubav, sloga i tolerancija. Za ovaj verski praznik se najmiliji okupljaju i zajedno provode taj dan uz tradicionalnu trpezu kojoj se posvećuje posebna pažnja. Brojni običaji i verovanja vezani za ovaj praznik su se održali kroz našu istoriju i bez njih se ne može zamisliti praznovanje Božića. Izdvajamo one koje su najkarakterističniji a to su: priprema i lomljenje pogače, dolazak položajnika u kuću i verovanje da se upravo ovog datuma treba započinjati željeni posao.

Božična sveća © Pixabay

Božićna česnica

Pripremi božićne česnice domaćice pridaju poseban značaj, ali i samoj dekoraciji iste. Česnica se priprema ujutro, na sam dan praznika, a neke domaćice pripremaju česnicu i veče pre, odnosno na Badnje veče. Postoje različiti recepti za pripremu česnice, a u nekim delovima Vojvodine pravi se slatka česnica sa orasima i suvim grožđem.

U božićnu česnicu domaćice stavljaju dukat, odnosno paricu koju pronalazi ukućanin „srećne ruke“ i ona simbolizuje sreću i finansijsku dobit. Pre ubacivanja parice, domaćice je dezinfikuju u vreloj vodi. Božićna česnica se okreće i lomi tokom ručka za porodičnom trpezom od strane ukućana, a ovaj praznični običaj izaziva naročito radost mlađim ukućanima koji sa nestrpljenjem iščekuju taj momenat.

Priprema testai © Pixabay

Položajnik

Postoji verovanje da na Božić ne treba ići u posete drugima jer je to prvenstveno porodični praznik. Međutim, gost kome se svi članovi domaćinstva raduju je položajnik ili radovan, čija je misija da donese sreću i blagostanje u kuću domaćina. Kada uđe u dom, položajnik izgovara božićni pozdrav „Hristos se rodi“, a ukućani mu otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.

On tada prilazi šporetu i badnjakom udara po vatri izgovarajući blagoslove za zdravlje, mir i prosperitet ukućana. U današnje vreme, poseta položajnika je najčešće ugovorena, odnosno položajnik je osoba koja je porodični prijatelj ili komšija kojeg ukućani tom prilikom darivaju. U mnogim porodicama praktikuje se da položajnik bude dete, koje se „nagrađuje“ slatkišima i drugim poklonima.

Badnjak - © Agromedia

Običaj započinjanja novih poslova

U mnogim porodicama ustaljeno je verovanje da treba započeti neki posao posle božićnog ručka. Naime, veruje se da će osobi koja je obavljala posao taj dan cele godine isti ići od ruke, kao i da će ta osoba biti veoma vredna i uspešna do kraja godine. Najčešće su u pitanju poslovi koji su se odlagali, oni koji su na samom početku razvoja ili oni koji su zadavali velike muke i iziskuju puno truda.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica