Kako se Božićna česnica priprema širom Srbije

Kako se Božićna česnica priprema širom Srbije

Božićna česnica je neizostavni deo proslave Božića u svakom domu u Srbiji. Ipak, recepti za njenu pripremu razlikuju se od okruga do okruga. Negde je česnica obična posna pogača, a negde čitavi kolač. Saznajte kako se Božićna česnica priprema širom Srbije.

Mešenje hleba © Pixabay

Božićna česnica, kao jedan od najvažnijih Božićnih običaja u različitim krajevima Srbije ima različitu simboliku. Priprema se po raznovrsnim receptima, negde se lomi i jede za Badnje veče, a negde na sam dan Božića.

Bez obzira na sve razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić jeste jedna od onih tradicija koja spaja i okuplja ukućane oko stola. Trenutak iščekivanja kada se česnica lomi i pitanje ko će izvući novčić iz nje, jedan je od omiljenih momenata proslavljanja Božićnih praznika.

Česnica na jugu Srbije

Na jugu Srbije česnica se zajedno sa raznovrsnim tracionalnim posnim specijalitetima priprema za Badnje veče. Domaćica česnicu mesi na Badnji dan. Na jugu Srbije česnica je beskvasna presna pogača.

Potrebni sastojci:
•    600 grama brašna
•    polovina praška za pecivo
•    četvrtina kašičice sode bikarbone
•    2 do 3 kašike ulja
•    so po ukusu

Najpre pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte malo soli i dve do tri kašike ulja. Bitno je da se česnica zamesi najpre sa malo osvećene vode. Dodajte mlake vode dovoljno dok testo ne dobije gustinu kao za hleb. Nakon ove pripreme dolazi ono što je najbitnije za dobru česnicu na jugu Srbije: mešenje. Ova pogača mesi se dosta dugo, kako bi se prašak za pecivo i soda u njoj fino rasporedili. Ovako dugo mešenje je neophodno da bi se česnica malo podigla. Ona vam nikako ne može izgledati kao visoka pogača, zato što u ovom slučaju nema kvasca. Krijući, kako ostali ukućani ne bi videli šta se gde nalazi, domaćica u pogaču ubacuje paricu, listić badnjaka, zrno kukuruza i čen belog luka.

Kada dobro umesi pogaču domaćica je premešta u okruglu tepsiju i oblikuje. Dvema viljuškama na pogači se oblikuje krstić. Pogača se peče oko pola sata, sve dok ne dobije finu rumenu boju.

Česnica se lomi za Badnje veče, kada se ukućani okupe da večeraju, pre početka večere. Lomi se na onoliko delova koliko je ukućana, a jedan deo se odvaja za kuću. Deli se u krug, od domaćina kuće, na desno. Onaj ko izvuče paricu iz česnice neće imati problema sa novcem u toku godine. Čen belog luka doneće nekom od ukućana zdravlje, dok se zrno kukuruza i listić badnjaka stavljaju u česnicu kao nešto što je nasleđeno od predaka sa sela, a označava dobru rodnu godinu, bogate šume i situ stoku.

Česnica © Agromedia
Kako se priprema česnica u zapadnoj Srbiji

U selima u okolini Užica Božićna česnica se takođe priprema kao hleb bez kvasca. Kako kažu, kvasac u česnicu ne stavljaju kako bi im te godine sir bio dobar i kako se ne bi kvario.

U česnicu se ubacuje zrno kukuruza, za svinje i kokoške, zrno belog pasulja, za ovce, grančica badnjaka i dva novčića: jedan od dinar, za kuću, i jedan od dva dinara, za sreću. Naročito je zanimljiva ta grančica badnjaka, koja se u ovom kraju pre ubacivanja u česnicu zareže onoliko puta koliko domaćin ima krava.

Kako ko šta iz česnice izvuče, u narednoj godini to je njegov posao – brine se o kokoškama, stoci, kući.

Česnica se peče ujutru, na Božić. Lomi se na početku ručka, a lome je i dele isključivo domaćin i sin, ili drugo muško čeljade. Kada prelome česnicu na dva dela poljube obe polovine, a onda se nakon toga oni poljube tri puta sa rečima: Mir Božiji, Hristos se rodi, poklanjam se Hristu i Hristovom roždestvu. Ovaj pozdrav takođe se ponavlja 3 puta, a zatim se polovina česnice podeli ukućanima i počinje ručak.

U Sevojnu, druga polovina česnice ostavlja se za Srpsku novu godinu, kada se delovi česnice izdele ukućanima, a nakon toga podele poslovi koji nisu izvučeni za Božić. Od ove polovine česnice priprema se popara.

Novi Pazar

U Novom Pazaru česnica se takođe priprema na dan Božića. Domaćica česnicu priprema posle doručka.

Za mešenje česnice koristi se voda koju je iz svoje kuće donela devojka koja je za udaju. Od sastojaka u česnicu u ovom kraju idu samo brašno i voda, a dodaju se još i suvo grožđe i parica. U toku ručka svi ukućani okreću česnicu u krug i svako odlomi po parče. Sa ushićenjem se čeka kod koga će se naći parica, jer će taj sledeće godine imati sreće. Onog ko izvuče paricu domaćin daruje novcem.

Česnica © Dragana Petrović, Gaga u kujni

Česnica u Sremu je slatka

Za razliku od ostalih regiona naše zemlje, u Sremu je česnica slatka.

Priprema česnice u Sremu iziskuje malo više vremena, ali je krajni rezultat odličan. Potrebni su vam sledeći sastojci:
•    400 grama oraha
•    150 grama rogača
•    šećer i med po želji
•    250 do 300 ml kisele vode
•    pola kilograma kora za pitu ili baklavu
•    malo ulja
•    100 grama suvog grožđa

U jednoj činiji najpre pomešajte samlevene orahe, rogač i šećer. U drugoj pomešajte ulje i vodu. Ova smesa ne treba da bude previše masna.

Česnica se ređa u malo dublji pleh koji je prethodno podmazan. Na dno pleha stave se dve kore. Svaka kora maže se mešavinom ulja i vode i posipa mešavinom oraha, rogača i šećera. Na svaku drugu koru raspoređuje se i suvo grožđe. Poslednja kora se namaže samo uljem, kako česnica ne bi narasla. Česnica se peče 15 do 20 minuta, sve dok poslednja kora ne dobije finu rumenu boju.

Nakon pečenja, ukoliko želite da česnica bude malo sočnija, prelijte je ukuvanom smesom od 100 ml vode i 50 grama šećera. Za kraj se preko česnice pospe malo meda, a ona se na kratko vrati u ugašenu rernu, kako bi se med rastopio.

Dok se česnica ređa u nju se ubaci 3-4 novčića. Česnica ne treba da pliva u saftu poput baklave, nego da samo malo upije.

U Sremu se česnica služi na Božić, posle ručka, kao dezert. Odlično se slaže uz crveno vino.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.