Salčići, stari srpski kolač vrhunskog ukusa

Salčići, stari srpski kolač vrhunskog ukusa

Iako je za mešenje salčića, tradicionalne  i jedne od najstarijih srpskih poslastica, potrebno puno znanja, veštine, truda i ljubavi, srpske domaćice, naročito starije na selu, i dan danas  ih rado prave, posebno zimi. Još uvek u velikom broju seoskih srpskih kuća salčići su na božićnoj trpezi nezaobilazni slatkiš. Posebno su popularni u kraljevačkom kraju jer je, kako je zabeleženo, i kralj Milan Obrenović posebno obožavao ovaj kolač i baš njime bio počašćen 1882. godine prilikom posete Kraljevu. Hroničari beleže da je od tada postao omiljen kod kraljevačkih domaćica.

Salčići, stari srpski kolač vrhunskog ukusa - © Milanko Danilović / Agromedia

Iako je recept za salčiće dobro poznat, svaka domaćica ima poneku slatku tajnu da stari srpski kolač, koji se pročuo i u svetu, umesi tako da bude što ukusniji, rascvetaniji i sočniji.

Kraljevčanka Ljiljana Danilović, iskusna domaćica, dama „zlatnih ruku“, kako mnogi kažu, u pripremanju kolača, počev od torti pa do onih sitnih kolačića, rado je za naš portal otkrila recept u pripremanju salčića, tradicionalne srpske poslastice, koji je nasledila od njene majke Ksenije Rakić.

Šta je potrebno za salčiće?

„Za salčiće je potrebno zrelo salo od većih tovljenih svinja težine od 150 do 200 kilograma, s tim što tovljenici ne bi trebalo da budu ni previše mladi a ni stari. Treba znati i da kvalitet brašna ima važnu ulogu. Za jedno mešenje potrebno je 300 do 350 grama sala, pola kilograma brašna (može i više ili manje, zavisno od potrebe), tri do četiri žumanceta, 200 mililitara hladne vode, dve kašike sirćeta, sok od dva limuna, tri kašike šećera, prah šećer po ukusu, dve kesice vanike i džem od kajsija ili drugog voća. Fini salčići spremaju se bez kvasca. Neko salčiće, umesto s lumunom, mesi s belim vinom, što je takođe stvar ukusa“, kazuje Ljiljana.

Salčići, stari srpski kolač vrhunskog ukusa - © Milanko Danilović / Agromedia - © Agromedia

Кako se mese salčići?

Od brašna, jedne kašike sala, žumanaca, šećera, vode, zamesi se glatko testo, koje ne sme biti ni suviše tvrdo, ni suviše meko. Po potrebi dodaje se brašno ili tečnost. Dobro umešano testo treba razvući oklagijom pa premazati trećinom sala. Neke domaćice premazuju salo vrelim nožem da bi se salčići bolje rascvetali. Zatim treba preklopiti testo u obliku knjige i ostaviti ga da odmara na hladnom mestu od 15 do 20 minuta. Sve to treba ponoviti još dva puta. Nakon što se testo odmori, treba ga razviti oklagijom i iseći na pravougaonike ili kocke. Na svaki deo stavlja se po kašičice džema, zatim se preklopi, malo pritisnu krajevi i ređaju na podmazani pleh.

Ovako pripremljene salčiće treba peći na 200 stepeni 25 minuta. 

Salčići, stari srpski kolač vrhunskog ukusa - © Milanko Danilović / Agromedia - © Agromedia


Ispečene salčiće uvaljajte u prah šećer zamirisan vanilom. Salčići se služe dok su topli, mada su i hladni veoma ukusni“, zaključuje priču o svom receptu Kraljevčanka Ljiljana.

Na kraju nam je rekla da napišemo da se uz salčiće služi belo vino.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica