Udruženje žena iz sela Stanišić daruje novi život selu

Udruženje žena iz sela Stanišić daruje novi život selu

Ukrašeno dvorište i bogata trpeza su samo neke od divnih zajedničkih dela žena iz udruženja Udahni život u Stanišiću. Udruženje ima ukupno 38 žena i zajedno učestvuju u brojnim manifestacijama, proizvode zimnicu, gaje biljke u plastenicima… Evo o čemu smo sa njima razgovarali i na koji način daruju novi život selu.

Jedna od naših sagovornica, Ljilja, kaže da njihovo udurženje broji 38 žena, od kojih je 8 uvek aktivno. Dok se ostale priključuju u zavisnosti od njihovih interesovanja u trenutne aktivnosti.

A aktivnosti je mnogo. “Pravimo krofne, kolače, edukujemo se iz raznih oblasti, odlazimo na manifestacije. Naš rad je svestran – sve što osetimo da postoji potreba, to učimo i radimo.”

U dvorištu udruženja, dočekao nas je sto pun kolača, zimnice i domaćih sokova. Tu je i đuveč koji je odličan izbor kada se nema vremena za spremanje ručka. Samo se stavi “na vatru”, doda meso i obrok je spreman. A počastili smo se i mekanim krofnama sa preukusnim slakim namazom od paradajza. Sve to napravile su ove vredne žene.

Zašto je nastalo udruženje žena Udahni život?

Udruženje Udahni život nastalo je iz želje da daju doprinos zajednici sela Stanišić.

“Prvenstveno je želja bila da napravimo Stanišić boljim mesto za življenje. Sve naše aktivnosti su upućene ka tome, to je naš osnovni moto.”

Kako kažu, njihovo udruženje je prošlo lep razvojni put. Učestvovale su na mnogim edukacijama, a na nekima su i same bile organizatori.

Radom na sebi i usavršavanjem svojih veština konstantno poboljšavaju rad udruženja i trude se da uvek budu korak ispred svog vremena.


“Postigle smo mnogo i mnoga od tih znanja smo iskoristile ovde u udruženju. Želja nam je uvek ljudi osete ono pozivino što nosimo, i zaista nema nekog ko je ovde bio a da nije poželeo da dođe opet.”

Tako danas udruženje ima i svoj objekat, koji im je dala na korišćenje žena koja je nekada živela u Stanišiću, a prepoznala je njihov rad preko stranice na Fejsbuku. Kuću su sredile i kako kažu, dovele u stanje da mogu da se osećaju lepo i tu prime goste.


zimnica-udahni-životZimnica udruženja Udahni život - ©Agromedia

Zajednička proizvodnja: Jedna od delatnosti udruženja

Ove vredne i nasmejane žene, bave se i zajedničkom proizvodnjom povrća iz plastenika. Sve je na organskim principima – uspešno su spojile lepo i korisno.

Za ovu godinu, imaju velike planove:


“Planiramo naravno da radimo u plasteniku, proizvodimo, prerađujemo, organizujemo i učestvujemo na manifestacijama. Naša lokalna manifestacija zove se Dani hleba, vina i ljubavi, a održava se na kraju žetvene sezone.”

Ostaje nam da se divimo njihovoj energiji i trudu, i poželimo svakome da dođe u Stanišić i upozna ove divne žene.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica