Od predaka za budućnost: Udruženje žena koje čuva tradiciju

Od predaka za budućnost: Udruženje žena koje čuva tradiciju

Od predaka za budućnost: Udruženje žena koje čuva tradiciju - ©Pixabay

U Srbiji sve je manje žena koje se bave poljoprivredom i preradom poljoprivrednih proizvoda, pa nam je bilo posebno drago što smo mogli da razgovaramo sa predstavnicom Udruženja koje okuplja baš žene poljoprivrednice.

Udruženje “Od predaka za budućnost”  iz sela Vlaška kod Mladenovca okuplja žene poljoprivrednice, a zvanično postoji od 2014. godine.

Svake godine, u njihovom selu tradicionalno se organizuje Međunarodni festival folklora. U okviru te manfistacije njihovo udruženje ima svoju priču, odnosno zadatak da prikaže naša tradicionalna jela, onako kako su naše bake spremale.

A, osim tradicionalnih jela, ove vredne žene prerađuju voće i povrće iz svojih bašta i voćnjaka i prave različite proizvode, kao što su zimnice, sokovi, džemovi i to sve na starinski, tradicionalni način, bez konzervansa i bilo kakvih aditiva.

Cilj ovih udruženih žena je da održe našu tradiciju zdrave ishrane i da naša deca, koja sve više rastu uz nezdravu hranu, ipak imaju mogućnost da rastu zdravo.

Kao i kod svih i njihov početak je bio težak, međutim, kako kaže naša sagovornica, kada ljudi probaju njihova jela i zimnice i kada se utisci prenesu, onda se i dobra priča širi.

Sagovornica:
Vesna Vujić, predsednica udruženja “Od predaka za budućnost”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica