U Dimitrovgradu održana gastronomsko-kulturna manifestacija „Dani caribrodske šušenice”

U Dimitrovgradu održana gastronomsko-kulturna manifestacija „Dani caribrodske šušenice”

Uz učešće preko stotinu izlagača iz regiona, Bugarske i Makedonije, i nekoliko hiljada posetilaca, u Dimitrovgradu je 22.11.2015. godine održana gastronomsko-kulturna manifestacija „Dani caribrodske šušenice“. Cilj manifestacije je promocija i očuvanje tradicionalnog gastronomskog nasleđa – dimljenog svinjskog mesa specifičnog ukusa koje je pripremljeno po recepturi poštovanoj u ovom kraju vekovima.

 

Organizatori Dana šušenice su Opština Dimitrovgrad i Sportsko-turistički centar Dimitrovgrad. Dejan Cvetkov, saradnik za promociju, marketing i unapređenje turizma u Sportsko-turističkom centru u Dimitrovgradu naglašava: „Ovo je prva ozbiljnija i velika manifestacija organizovana u Dimitrovgradu“.

 

„Praznik šušenice” okupio 103 izlagača, od koji je njih 50 izlagalo sušenice i ostale mesne proizvode – dimljenu slaninu, čuvenu peglanu kobasicu, ali i mnoge druge vrste kobasica i prerađevina od mesa.

 

 „Imajući u vidu ogromno interesovanje posetilaca iz regiona i Bugarske, slobodno se može reći da je manifestacija u potpunosti opravdala cilj. A to je ne samo promocija dimitrovgradske sušenice i ostalih dimljenih prerađevina od svinjskog mesa, kao lokalnih specijaliteta koji se prave po posebnim recepturama, već i promocija čitavog ovog kraja u kojem se suhomesnati proizvodi izrađuju zaista od mesa i to od svinja gajenih na ekološki zdravom području”, navodi Cvetkov.

On posebno ističe činjenicu da je „praznik šušenice” okupio 103 izlagača, od koji je njih 50 izlagalo sušenice i ostale mesne proizvode – dimljenu slaninu, čuvenu peglanu kobasicu, ali i mnoge druge vrste kobasica i prerađevina od mesa.
 

Dani caribrodske šušenice - foto: Negoslava Stanojević

Izlagači su mahom iz pirotskog okruga i sa teritorija Grada Niša i Opštine Svrljig” naglašava Cvetkov. „Nastojaćemo da kroz brendiranje sušenice od ove manifestacije nadalje napravimo još veći događaj, kako zarad promocije našeg kraja i ovdašnjih proizvoda, tako i radi pružanja podrške i pomoći našim seoskim gazdinstvima, poljoprivrednicima, da unaprede svoja domaćinstva i poslovanje u njima. Da ostvaruju veće prihode od svog rada, ali i da uz stalni sopstveni razvoj utiču i na razvoj čitavog ovog kraja i da tako promovišemo i našu gastronomiju”.

 

Cena kilograma sušenica, ali zaista odlično dimljenih i kvalitetnih, kretala se od 1.000 do 1.200 dinara, razne vrste kobasica koštale su od 600 do 1.200 dinara, a kilogram dimljene slanine bio je 700 dinara.

Retko koji posetilac je napuštao halu Sportskog centra bez manjeg ili većeg paketa kupljenih suhomesnatih proizvoda. Ne toliko zbog nešto povoljnijih cena, koliko zbog činjenice da je zaista reč o domaćim, svežim i garantovano ispravnim proizvodima. Kako se procenjuje, svaki izlagač je za Dane šušenice zaklao najmanje tri svinje, što nije manje od 300 kg po domaćinstvu.

Cena kilograma sušenica, ali zaista odlično dimljenih i kvalitetnih, kretala se od 1.000 do 1.200 dinara, razne vrste kobasica koštale su od 600 do 1.200 dinara, a kilogram dimljene slanine bio je 700 dinara. Peglana dimljena kobasica, raritet koji se proizvodi jedino u ovom kraju, sušenjem na promajnom mestu i poželjno na susretu ruža vetrova, stajala je 3.000 dinara.

Dani caribrodske šušenice - foto: Negoslava Stanojević

Zorana Jovanovića, na čijem štandu je dimljeno meso najbrže planulo, pitali smo u čemu je tajna dimitrovgradske sušenice.

Najpre u kvalitetnom mesu, jer se za sušenice koristi samo najbolje meso svinje. I u tome što ne sme da bude žurbe”, objašnjava Zoran.

 

Ako se radi strpljivo, iskreno, s ljubavlju i pošteno, neće izostati ni kvalitet.

Od onog mesa koje se ne iskoristi za sušenice prave se kobasice, koje su takođe veoma kvalitetne jer su zaista od mesa. Kada se svinja zakolje, iseku se komadi najkvalitetnijeg mesa u sušenice i posole se, a tokom stajanja stalno se okreću.

Oni koji žure, suše meso već posle nekoliko dana, ali je najbolje kada odstoji dvadesetak dana. Zatim se meso rasoli, odnosno opere se mlakom vodom kako bi se sa njega skinula suvišna so. Onda se meso stavi na `ladan dim`” otkriva tajnu Zoran.

Dani caribrodske šušenice - foto: Negoslava Stanojević

„Ladan dim”, kako objašnjava Jovanović, podrazumeva da se meso ne obrađuje termički, već se sušenje obavlja prirodnim putem, ne pod dejstvom vatre, već dima i vazduha. Ako se više loži i ako je meso „gotovo” za tri dana, onda to nije dimitrovgradska sušenica. Istinsko, suvo sušenje mesa, traje daleko duže, onoliko koliko je potrebno da zaista bude suvo. I nema nikakvih tajni u svemu tome, naglašava on.

Ako se radi strpljivo, iskreno, s ljubavlju i pošteno, neće izostati ni kvalitet”, podvlači Jovanović, kojem je poljoprivreda dodatno zanimanje i njom se bavi posle redovnog posla. 
 

Dani caribrodske šušenice - foto: Negoslava Stanojević

Osim izuzetno velikog broja posetilaca iz dimitrovgradskog, pirotskog, babušničkog, niškog i svrljiškog kraja, organizovano je na Dane šušenice posredstvom turističkih agencija došlo deset autobusa sa gostima iz susedne Bugarske. Mnogi Bugari su specijalo zbog Dana šušenice došli i svojim automobilima, a doda li se tome i broj onih Bugara koji decenijama već skoro svakodnevno dolaze u ove krajeve, trgujući robom koja je znatno jeftinija na jednoj ili drugoj strani, ukupan broj suseda koji su posetili ovu izložbu kreće se do 1.500.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica