Nove ponude na sajmu lova, ribolova i seoskog turizma

Nove ponude na sajmu lova, ribolova i seoskog turizma

U susret najhladnijem godišnjem dobu, u sredu 18. oktobra je u Trsteniku svečano otvoren 6. Sajam lova, ribolova i seoskog turizma u prostoru sportskog centra. Centralna tema ovog sajma je oprema za lov i ribolov, koji su jako zastupljeni u trsteničkom kraju. Ribolovaca ima i u gradu i u selima trsteničke opštine, ali za lov sa sigurnošću možemo da kažemo da je velika strast i ljubav mnogih žitelja ove opštine, i da svako seosko domaćinstvo ima bar jednog aktivnog lovca. 

Sajam lova i ribolova - © Danijela Jovanović/Agromedia

Novina ovogodišnjeg sajma su stručna predavanja na različite teme!

Za potpun doživljaj i lova i ribolova, ali i za uspeh na ovom polju, neophodna je prateća oprema, a nje uvek ima na ovakvim velikim izložbama.

Gajenje pastrmke: 6 osnovnih koraka za podizanje ribnjaka

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je opština Trstenik, a organizatori su Turistička organizacija, sportski centar Trstenik i lovačko udruženje „Radoslav Brkić-Boža“ u Trsteniku. Novina ovogodišnjeg sajma su stručna predavanja na različite teme. Za lovce je obezbeđeno predavanje na temu obezbeđivanja prihvatilišta za fazane, a predavač je bio Marko Pavlović, stručni saradnik Lovačkog saveza centralne Srbije.

Sajam lova i ribolova u Trsteniku - © Danijela Jovanović/Agromedia

Za povećanje bezbednosti u lovu je održano predavanje o novom zakonu o oružju i municiji i o važećim pravilnicima. Predavač o ovoj temi je Dušan Ilić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje.

A za ribolovce i sve one koji bi želeli da se bave uzgojem ribe je priređeno predavanje Ivana Meleka na temu „Veštački uzgoj ribe u zatvorenom biosistemu“.


Redovan posetilac sajma, a ove godine i izlagač, je jedan od najpoznatijih trsteničkih ribolovaca Peđa Antonijević, koji je svojoj zbirci ulova iz Morave nedavno dodao i soma teškog preko 51 kg.

Ribolovac i som - © Peđa Antonijević/Agromedia

Ljubostinja kao inspiracija!

Kao najveći predstavnik starih zanata i domaće radinosti i na ovogodišnjem sajmu su nastupile članice Udruženja „ Jefimijin vez“ iz Trstenika, i izložile svoje prelepe ručne radove, sa kojima se predstavljaju na svim smotrama i izložbama širom zemlje, ali i sveta.


Strpljenje i radoznalost su glavne osobine za ručne radove!


Kako nam je u razgovoru rekla jedna od najstarijih članica ovog udruženja Anica Čajetinac, nove tehnologije i savremeni trendovi ih nisu ometali u očuvanju tradicije. One inspiraciju nalaze u tradicionalnim vrednostima ali i u savremenom životu, a sebe sa pravom smatraju umetnicima. Strpljenje i radoznalost su glavne osobine ovih vrednih i talentovanih žena, koje se trude da od prirodnih materijala stvaraju nove unikatne odevne predmete, predmete za kuću različitih namena. One oslikavaju staklo, rade dekupaž, ali njihov vez je dostigao savršenstvo, te su sa pravom svom Udruženju nadenule ime Jefimije, prve srpske pesnikinje, i tvorca najčuvenijeg srpskog veza „Pohvale Knezu Lazaru“, koju je vezla na svili i koja se čuva u neposrednoj blizini Trstenika, na par kilometara udaljenosti u srednjevekovnom manastiru Ljubostinja.

Izlagač sa svojim proizvodom - © Danijela Jovanović/Agromedia

Arhitekta čuva štrikanje od zaborava

Ono što je najvažnije je da su ove vredne žene, iz okolnih sela i grada Trstenika, uvek raspoložene da pomognu mladima da nauče sve što žele i da mogu da nauče sve o ručnim radovima i tehnikama koje se primenjuju u radu, i na radionicama koje često organizuju kako na području opštine Trstenik tako i u drugim mestima, gde god dobiju poziv one se rado odazovu. A kad žele da se odmore od ručnih radova, onda posežu za dobrim knjigama i tako proširuju svoje poglede.

Na ovom sajmu su se predstavljla i domaćinstva koja se bave seoskim turizmom i predstavljaju svoju ponudu, a prisutni su i prateći sadržaji.

Sagovornik: Anica Čajetinac, Udruženje žena „Jefimijin vez“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica