Sela lagano nestaju – Razlog: 25 puta niže subvencije po hektaru nego u EU

U Srbiji je prošle godine bilo 61.941 poljoprivredno domaćinstvo manje nego 2012. godine, prosečna starost njihovih mislilaca je 61 godina, dok je tek svaki četrnaesti domaćin mlađi od 40 godina.

 

Razlozi smanjenja broja poljoprivrednih domaćinstava za gotovo 10 odsto i to za samo šest godina su višestruki ali su,po mišljenju agroekonomskog analitičara Milana Prostrana, ključna dva.

„Jedan od razloga smanjenja broja gazdinstava je njihovo ukrupnjavanje i ako je to u pitanju,to je dobro. Ali ako je razlog smanjenja broja gazdinstava gašenje domaćinstava i napuštanje sela, a znamo da taj proces traje, to nije dobro. Pravi rezultati moći će da se ozbiljno sagledaju za tri godine, kada bude novi popis poljoprivrede“, kazao je Prostran za jedan dnevni list.

Prostran je dodao da je prema popisu iz 2012. godine u Srbiji bilo oko 610.000 poljoprivrednih domaćinstava.

Po mišljenju agroekonomskog analitičara Branislava Gulana broj poljoprivrednih gazdinstava opao je zbog loših uslova života na selu i bavljenja poljoprivredom.

„Poljoprivreda ima podršku samo u predizbornim kampanjama. Državne subvencije u Srbiji iznose 35 evra po hektaru, a u EU su 500 do 900 evra po hektaru i mi nismo konkurentni ni u čemu. Naša proizvodnja po hektaru je 1.000 dolara, u Holandiji je 17.000 dolara, u Danskoj 14.000 i mi ne možemo s njima da se merimo. Ljudi su shvatili da je bavljenje poljoprivredom neisplativo i odustaju. Zato nema zainteresovanih da se vrate na selo“, kaže Gulan i dodaje da u 86 odsto sela opada broj stanovnika.

Komentari