Prekretnica za zadrugarstvo: Velika pomoć dolazi od Ministarstva za regionalni razvoj

Prekretnica za zadrugarstvo: Velika pomoć dolazi od Ministarstva za regionalni razvoj

Posetivši jug Srbije, ministar Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj istakao je veliko prirodno bogatstvo i brojne mogućnosti za započinjanje poljoprivredne proizvodnje u ovom delu naše zemlje. Kako bi doprinelo smanjenju broja nezaposlenih, i dalo mladim ljudima šansu da ostanu ovde i bave se poljoprivredom ministarstvo za regionalni razvoj izdvojilo je velika sredstva za podsticanje zadruga. Među njima je i zadruga Poljanica Trend koja se bavi preradom lekovitog bilja, voća i povrća.

Trenutno u Poljanici ima 70 hektara malina ima i dosta borovnica, a u planu je i sadnja šipurka. Prema rečima direktorke zadruge Poljanica Trend, Ljiljane Trajković cilj ove zadruge jeste da pomogne čitavoj oblasti Poljanice da prosperira u ovim voćnim kulturama. Ona dodaje da su sva sredstva dobijena od ovog ministarstva uložena u finansiranje hladnjača i sušaća za preradu i sušenje voća, povrča i lekovitog bilja. Zadruga Poljanica Trend ima 8 zadrugara i 10 kooperanata

Pored njih, značajna sredstva za podsticanje stočarske proizvodnje dobila je i zadruga iz Žitorađe, koja je to iskoristila za kupovinu onoga što im je u tom trenutku bilo najpotrebnije. Subvenciju od 100 hiljada evra iz kabineta ministra Milana Krkobabića, zaduženog za regionalni razvoj smatraju velikom prekretnicom u svom poslovanju.

Zadruge su spas sela - © Agromedia

Podrška od Ministartva za ovu zadrugu ogledala se u 400 grejnih ploča koje su u prasilištu. Jačina grejnih ploča je 50w, dok su oni ranije koristili grejalice koje su imale 330w. Što je za ovu zadrugu veoma bitno jer su tako uspeli da uštede elektirčnu ergiju. Dobili su i 20 priplodnih nazimica i 10 priplodnih nerastova.

„To je bilo veoma značajno za ovu našu malu firmicu. U ovom trenutku ne bismo mogli da izdvojimo jer stočarska grana je nisko profitabilna grana u poljoprivredi, zato je ovo bio baš veliki doprinos od Ministarstva“, kaže Mile Dimitrov, direktor ZZ Žitorađa.

Zadruge su spas sela - © Agromedia 

Osnovna ideja ministarstva zaduženog za regionalni razvoj jeste da se udruživanjem povezuju domaćini koji na taj način lako mogu da napreduju i da svoje proizvode plasiraju na tržište.


„I to je ta ideja. Da povećemo poljoprivrednike, da povežemo domaćine i da ih učinimo robnim proizvođačima. Zemljoradnik, poljoprivrednik tim udruživanjem on postaje slobodan. Oslobađamo ga zavisnosti. Mi smo dali inicijalna sredstva, gotovo 6 miliona dinara bespovratnih sredstava. A sad kad radimo i ujedinjujemo zemljorandnike možemo da im omogućimo i adekvatna sredstva“, ističe Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj.

Sagovornici: Ljiljana Trajković, direktorka zadruge Poljanica Trend
Mile Dimitrov, direktor ZZ Žitorađe
Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica