Poljoprivrednicima je jasno da će SETVA biti skupa, NEPOZNANICA sve ostalo

Poljoprivrednicima je jasno da će SETVA biti skupa, NEPOZNANICA sve ostalo

Stripan Šarčević, iskusan je poljoprivrednik iz Starog Žednika, a od poljoprivrede živi i on i njegovi potomci. Obrađuju nekoliko stotina hektara zemlje i pravi je sagovornik da od njega saznamo kako poljoprivrednici pokušavaju da smanje rizike u proizvodnji, posebno posle ovako teške godine za nama.

”Ono što je poznato pred ovogodišnju i prolećnu setvu je da će ulaganja biti velika zbog visokih cena inputa, sve ostalo je nepoznato. Trenutno cene pšenice i kukuruza su u padu”, kaže Stipan.

U strukturi setve kukukuz više ne planira

“Prošle godine kod nas je bila velika suša i ja sigurno ove godine neću sejati kukuruz. U planu je setva ječma, uljane repice, pšenice i nešto malo suncokreta, iako suncokret kod nas baš nije sjajan ali u odnosu na kukuruz mnogo je bolji. 

Plodored je jako bitan zbog korova, međutim, nama je sa sušnim letima sve teže da ga održavamo.

Pored toga zime su sve toplije pa je sada repica već do kolena i ne znamo kako će sve ispasti”, objašnjava Stipan.

“Haos u poljoprivredi” nema ko da reši

“Današnju situaciju vidim kao ogroman nered”, kaže Stipan, “mi nismo navikli da kukuruz bude skuplji u žetvi nego sada, isto je i sa pšenicom.

Stočarstvo je u velikim problemima, niko ne želi da kupi tovljenike a mi uvozimo million prasadi. Ovde su u stočarstvu velike oscilacije, cene se kreću od 300 do 200 dinara.

Na sve oscilacije država uopšte ne reaguje. Na ovaj način smo đštećeni i ali i proizvođači  jer cene u trgovinama nisu pratila promene na tržištu.


 Mi ministre menjamo i ja sam već preziveo da iz iste stranke imamo tri ministra, a nikoga od njih ne zanima šta je radio onaj pre njega.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica