SUBVENCIJE: saradnja poljoprivrednika i lokalnih samouprava VREDI

SUBVENCIJE: saradnja poljoprivrednika i lokalnih samouprava VREDI

Kada su u pitanju subvencije Kruševac koristi komunikaciju sa poljoprivrednicima kao alat za unapređenje poljoprivrede. Za sada to daje odlične rezultate, a evo šta kažu korisnici i predstavnici lokalnih samouprava.

Lokalne mere podrške brojne, poljoprivednici zadovoljni, ali sugerišu povećanje budžeta i edukacije.

Borjan šampionska krava subvencije kruševac

 

Subvencije grada Kruševca za podršku poljoprivrednicima

Grad Kruševac je uveo novu subvenciju u okviru mera budžetske podrške poljoprivrednicima, a reč je o sredstvima za nabavku kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa goveda. Budžetski Fond za razvoj poljoprivrede, inače, poljoprivrednike sa područja Kruševca podržava kroz 11 mera, za koje je ove godine ukupno predviđeno 57 miliona dinara, za tri miliona dinara više nego prošle godine. Poljoprivrednici pomenute mere ocenjuju kao korisne, a sugerišu da bi trebalo povećati poljoprivredni budžeta te podržati edukaciju i odlazak mladih poljoprivrednika u studijske posete kolegama u Evropi.

Marko Knežević kruševac subvencije

-U okviru mere investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, ove godine smo uveli subvenciju za nabavku kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa goveda. Na taj način smo želeli da pomognemo poljoprivrednim proizvodjačima, koji se bave proizvodnjom mleka, da mogu da nabave kvalitetna grla. Ideja je bila da pomognemo tamo gde je najpotrebnije. Reč je o subvenciji od po 200.000 dinara po gazdinstvu – kazao je za portal Agromedija.rs pomoćnik gradonačelnice Kruševca za poljoprivredu, Marko Knežević.

Do uvođenja pomenute subvencije došlo je upravo na sugestiju proizvođača.

-Uveli smo praksu da svake godine u oktobru održavamo sastanak sa poljoprivrednicima i predstavnicima poljoprivrednih Udruženja i razgovaramo o problemima i kako možemo da ih rešimo.  Slušamo njihove predloge, šta bi im najviše koristilo i tako smo došli do ove mere za nabavku kvalitetnih grla goveda – podsetio je Knežević.

Borjan Simonović iz Sebečevca, predstavnik Udruženja odgajivača goveda simentalske rase “Rasina”, koje ima 24 člana, kazao je da su mere podrške, koje je Grad Kruševac planirao za ovu godinu, korektne, uz napomenu da je pomoći nikada nije dovoljno, posebno u stočarstvu koje je u veoma lošoj situaciji:


-Dobre su mere u stočarstvu koje podrazumevaju 10.000 dinara za ostavljeno žensko tele, potom značajna je subvencija od 200.000 dinara za nabavku opreme, a posebno pozdravljamo novu meru koja podrazumeva 200.000 dinara za priplodne junice.

On je potvrdio da je komunikacija sa nadležnim gradskim službama dobra te da oni, u okviru svojih mogućnosti,  svrsishodno raspoređuju sredstva, ali je napomenuo da bi budžet Grada za poljoprivredu trebalo da bude znatno veći. Kao moguće nove mere podrške naveo je ulaganje u edukaciju poljoprivrednih proizvođača i organizovanje odlazaka, posebno mladih poljoprivrednika, u posetu evropskim stočarima, što bi doprinelo usvajanju novih znanja i tehnologija.

Inače, Grad Kruševac je za meru investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za ovu godinu predvideo ukupno 26,5 miliona dinara, što je za pet miliona više nego prošle godine. Prvi konkurs za subvencije u okviru te mere biće raspisan 15. marta, a drugi će biti početkom septembra.


-Za ovu meru dva puta godišnje raspisujemo konkurs, što je veoma važno, jer oni koji ne stignu da se prijave, a kupili su nešto, mogu da konkurišu u septembru. Takođe, oni koji u međuvremenu nešto kupe ne moraju da čekaju narednu godinu. Prošle godine je više od 80 gazdinstava dobilo podršku u okviru te mere u oktobru – istakao je pomoćnik gradonačelnice za poljoprivredu, Marko Knežević.

Za meru upravljanje rizicima, odnosno za osiguranje, Grad Kruševac ove godine izdvaja dva miliona dinara. Predviđeno je da lokalna samouprava pokriva 40 odsto, a Republika 60 odsto iznosa osiguranja, koje može da bude maksimalno 100.000 dinara.


-Ta mera je veoma značajno za poljoprivrednike, jer vidimo kakve su zime i leta i da dolazi do klimatskih nepogoda. Stalno ih edukujemo da konkurišu za tu meru, jer ih osiguranje ne košta ništa. Drago nam je što sve više gazdinstava konkuriše za tu meru – naveo je Knežević.

Kao posebno važno ističe meru unapredjenja poljoprivredne proizvodnje kroz investiranje u dodatne vrednosti:

-To znači da poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi nekom proizvodnjom može da računa na pola miliona dinara od Fonda za razvoj poljoprivrede, za unapredjenje poljoprivredne proizvodnje, što znači da može da kupi bilo koju specijalizovanu mašinu i uređaj, koja će doprineti da primarnu proizvodnju unapredi i da ona postane sekundarna proizvodnja. To je veoma važna mera, možda i krucijalna, da bi počeli preradu na gazinstvu, da bi gazdinstva mogla sama da se razvijaju.

subvencije za selo Kruševac

Mere podrške Grada ranije je koristilo gazdinstvo Snežane Milojević iz Mačkovca. Prošle godine nisu stigli da se prijave, a za ovu godinu još uvek nisu odlučili.

-Bavimo se stočarstvom i što se tiče tih mera one su dobre, korisne, gledali smo šta je predviđeno za ovu godinu. Pošto smo se ranije bavili i povrtarstvom koristili smo sredstva za nabavku kapajuće trake, motora, folija. Posebno je bilo dobro to što sam kao žena, nosilac gazdinstva, imala pravo na 60 odsto povraćaja sredstava, odnosno najviše 200.000 dinara – kazala je ona.

Osim stočarstvom ovo domaćinstvo se bavi proizvodnjom rasada.

rasad Snežana Milojević

Inače, medju merama podrške koje Grad Kruševac daje ove godine su i subvencije za organsku proizvodnju, koje iznose po 300.000 dinara po gazdinstvu, te ulaganje u seoski turizam, sredjivanje atarskih puteva, besplatna analiza zemljišta.

Prošle godine je 600 poljoprivrednih gazdinstava dobilo direktnu pomoć Grada kroz Fond za razvoj poljoiprivrede, a utrošeno je 98 odsto budžeta.

Foto: Jelena Božović, privatna arhiva Borjan Simonović, privatna arhiva Snežana Milojević

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica