SETVA 2023: To će biti najcrnji scenario ako se PONOVI još jedna SUŠNA godina

SETVA 2023: To će biti najcrnji scenario ako se PONOVI još jedna SUŠNA godina

Prošla, 2022. godina je za poljoprivrednike bila izuzetno teška i puna izazova. Suša, mali prinosi, skupi inputi, kolebanje cena, ništa nije išlo na ruku poljoprivrednicima. Iz prve ruke, od našeg sagovornika, Žarka Kobilarova, predsednika skupštine Udruženja Klub 100P Plus, saznajemo kako on ocenjuje u kojim uslovima teku pripreme za setvu 2023.

Prošla godina katastrofalna

“Soja je najviše podbacila sa prinosom, registrovan je i veliki pad proizvodnje  kukuruza, dok je najmanji pad prinosa imao suncokret. Šećerna repa se godinama seje na relativno malim površinama, negde oko 30.000 hektara pa ona ni ne zaslužuje veliku analizu”, tvrdi za Agromediju Kobilarev.

osušena zemlja i biljka kukuruza

“Ono što će biti problem prolećne setve su visoke cene repromaterijala, što će se odraziti na agrotehničke mere poljoprivrednika.

Kamate su drastično otišle gore i to će znatno otežati proizvodnju. Oni koji su organizovali i finasirali proivodnju, zbog lošeg iskustva iz prošle godine i činjenice da mnogi poljoprivrednici nisu mogli da se razduže, ove godine će sigurno biti obazriviji.

Cene otišle u nebo

Ko bude uzeo repromaterijal na agro rok ,moraće da plaća kamatu od 2% na mesečnom nivou što je za poljoprivredu izuzetno visoko.

Biće problema i sa semenom, mada ga ove godine ima dosta. Cena je skocila 25-30%, a  hemijske kuće su podigle cenu isto za 20%, zaključuje Kobilarov.

Semena soje u deficitu

Najveći nedostatak semena biće kod soje i ostaje veliko pitanje kako će se taj problem rešiti.


Sve su ovo razlozi da se prolećna setva  odvija sa dosta problema, a ako ovo bude još jedna sušna godina veliki broj poljoprivrednika će propasti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica