Odlazak u penziju: Od 2018. pomera se starosna granica za žene

Odlazak u penziju: Od 2018. pomera se starosna granica za žene

Uslovi za odlazak žena u penziju, ali i za odlazak u prevremenu starosnu penziju oba pola od 1. januara 2018. godine biće značajno oštriiji. Žene će u penziju moći da idu sa 62 godine i 15 godina staža, skoro šest meseci više nego što je sada. Za muškarce će to ostati nepromenjeno, dakle 65 godina i 15 godina staža.

Pomera se starosna granica za žene u penziji - © Pixabay

Uslov za odlazak u prevremenu starosnu penziju za pripadnice ženskog pola podiže se na 56 godina i četiri meseca života i 38 godina staža osiguranja, dok za pripadnike muškog pola u 2018. će biti potrebno 57 godina i 40 godina staža.

“U slučaju prevremene starosne penzije, ona se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju” kažu za “Blic” u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Godine života kao uslov za osiguranike žene će se uvećavati do 2032. godine kada će kriterijumi za žene i muškarce biti izjednačeni – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Uslovi za prevremenu starosnu penziju, kako ističu u Fondu PIO se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce – 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Izvor: Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.