Obnovio dedovinu i napravio melem za oči i dušu

Obnovio dedovinu i napravio melem za oči i dušu

I dok neki beže iz sela, Marko Radovanović iz Gornje Sabatne je svoju dedovinu obnovio i napravio čitav jedan mali raj. Zadržavajući sve ono što je predstavljalo život u Šumadiji pre 100 godina, Marko je modernizovao i načinio atraktivnijim za mnoge posetioce.

 

Prvi razlog zbog čega je Marko preuredio svoju dedovinu je zato što voli selo, a drugi ralo je očuvanje te arhitekture i tradicije. Marko je obnovio sve objekte na dedinom imanju, neke je i dodao, ali su svi zadržali svoj izvorni, autentični izgled, uz neophodno preuređivanje i prekombinovanje.

„Sve je prekombinovano. Neki stari objekti su, gde su i bili, a ovi novi su postavljeni naknadno u zadnjih par godina“, navodi Marko.

On je napravio i jedan objekat čija je arhitektura, kako sam kaže, mešavina tradicionalnog i modernog stila. Objekat se sastoji od nekoliko različitih objekata, izgrađen je u kombinaciji drvo i kamen, čak starosti 200-300 godina. Adaptiran je za stanovanje i jedini je te vrste na imanju.

Obnovio dedovinu - © Agromedia


Kada je preuređivao imanje krenuo je od ideje da sve zadrži
 tradicionalni šumadijski stil. Osim objekta za stanovanje, Marko u dedinom dvorištu ima i starinsku mlekaru, onako kako je nekada izgledala, gde su naši dedovi i pradedovi muzli krave, prerađivali mleko u sir, kajmak…

Pored mlekare nalazi se zidani objekat, koji je nekada bio štala Markovih prababe i pradede, a sada je on preuređen u objekat za pečenje rakije. Osim što je preuredio sve objekte, Marko je na dedinom imanju zasadio voćnjak za sebe i svoje rođake, a ako bude viška, kazani su spremni.

„Tako je, ovde oko objekta je šljiva, kao neko tradicionalno voće koje se gaji na ovim prostorima. Ovde je tradicionalno zasađena šljiva i jabuka, a pošto je ove godine slaba cena šljive, ići će sve u rakiju“, kaže Marko.


Obnovio dedovinu - © Agromedia

Pored voća, tu je i obnovljeni bunar. Kako Marko kaže u njemu ima vode, a voda za piće je odlična. A cela ideja za obnovu dedovine potekla je iz poštovanja prema tradiciji i prema onome što nas čini kao narod, što pripada ljudima koji su odrastali na ovom prostoru.

Marko za sada ne planira da se bavi seoskim turizmom, ali svi vi koji ste voljni da vidite kako izgleda Šumadija u svom tradicionalnom, izvornom obliku, ali upakovano u mnogo modernije pakovanje, možete da se javite Marku, koji će vas rado primiti i objasniti mnoge detalje.


Sagovornik: Marko Radovanović, Gornja Sabanta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica