Mitrovdan: Dan kada se predviđa kakva nas zima očekuje

Mitrovdan: Dan kada se predviđa kakva nas zima očekuje

Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva. Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom, a za ovaj dan vezana su mnoga narodna verovanja.

Dimitrije je živeo početkom 4. veka, a bio je namesnik Soluna koji je dobio naredbu od cara Maksimilijana da progoni hrišćane. Umesto toga, Dimitrije je nastavio da javno propoveda hrišćansku veru, što je razjarilo cara. Bačen je u tamnicu, a zatim izboden kopljem, usred molitve.

Dimitrija su tajno sahranili solunski hrišćani, a prema predanju na njegovom grobu rasli su bosiljak i smirna.

Crkveni spisi navode da je Sveti Dimitrije nakon greha koji je nad njim počinjen „bdeo nad tim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća”, a i danas se veruje u lekovitost njegovih moštiju. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije proglašen zaštitnikom grada.

Svetom Dimitriju su posvećeni mnogi hramovi u srednjovekovnoj Srbiji, kao što su crkva u Pećkoj patrijaršiji i kapela u manastiru Visoki Dečani.

Kažu da je dan Svetog Dimitrija dobio u narodu naziv Mitrovdan zbog davnašnjeg običaja da se muška deca sa imenom Dimitrije zovu Mita ili Mitar.

Običaji i verovanja

Postoje verovanja da uoči Mitrovdana svi veliki poslovi moraju da budu završeni, a posebno na polju.

Na Mitrovdan treba ostati kod kuće da se ne bi cele godine noćilo po tuđim kućama. Takođe, na ovaj dan ne treba grditi decu šta god da pogreše, da ne bi cele godine bila nestašna.


Za Mitrovdan kažu da je moguće predvideti kakva će biti zima. Ako je dan sunčan – zima će biti blaga. Ako padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

Zbog nepredvidivo hladnog vremena koje obično počinje nakon ovog praznika, poznato je da su se na Mitrovdan hajduci razilazili i odlazili da prezime kod jataka, da bi se opet sastali na Đurđevdan. Zbog toga se u našem narodu se kaže „Mitrov danak, hajdučki rastanak – Đurđev danak, hajdučki sastanak”.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica