KONKURS za kupovinu seoskih kuća: MENI i DETETU je obezbeđen KROV nad glavom, a to je neprocenjivo!

KONKURS za kupovinu seoskih kuća: MENI i DETETU je obezbeđen KROV nad glavom, a to je neprocenjivo!

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, koje sprovodi Ministarstvo za brigu o selu, izazvao je veliko interesovanje a to potvrđuje ogroman broj prijava koje stižu.

Prema uslovima koji su propisani uredbom Vlade Republike Srbije, podnosioci prijave mogu biti bračni i vanbračni parovi, mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice, kao i samohrani roditelji do 45 godina starosti, koji žele da započnu svoj život na selu tako što će se osamostaliti iz roditeljskih domova ili iz gradova preći da žive na selu.

Vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju zainteresovani sami pronalaze, nije mogla biti iznad 1.200.000,00 dinara odnosno 10.000 eura, a ceo program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave koje vrše procenu tržišnih vrednosti i proveravaju da li su regulisani imovinsko-pravni odnosi te nepokretnosti. Jedna od učesnica ovog programa je i Sanja Vađina, koja je na ovaj način kupila kuću u selu Plavna.

Kako je sve počelo?

Na samom početku razgovora, pitali smo Sanju gde se informisala u vezi sa konkursom, kao i kako je tekao ceo proces u vezi sa prijavama. Sanja nam je priznala da je gotovo sve papire sakupila još pre nego što je konkurs zvanično počeo.

,,Pa ja sam za konkurs čula putem društvenih mreža i pre nego što je objavljen konkurs, ja sam već videla šta će mi trebati od papira da pribavim. Nisam čekala da se objavi konkurs, već sam ja to skupila sve što treba od papira, kontaktirala ljude koji žele da učestvuju sa mnom zajedno na tom konkursu, da prodaju meni kuću. Kada je konkurs objavljen prvi dan mi smo odmah podneli zahtev, nešto malo nam je falilo što nismo ovaj znali da treba i to smo već drugi dan skupili.

Drugi dan smo podneli zahtev. Samo onako, ne verujući da ću uopšte proći na konkursu, misleći da je to kao veliki Bingo. Kada su me pozvali iz Beograda i javili, mislila sam da ću se srušiti, pasti u nesvest. Nismo stvarno očekivali, verovala sam da je to nemoguće”, rekla nam je Sanja sa osmehom na licu.


Kao samohranoj majci, Sanji je ovaj konkurs bio posebno važan.

,,Meni i detetu je obezbeđen krov nad glavom, a to je neprocenjivo”, posvedočila nam je Sanja.

Da li je lako naći kuću?

Upitali smo našu sagovornicu, kakva je situacija sa nalaženjem adekvatne kuće sa okućnicom. Kako sama kaže, nije lako naći kuću sa potencijalom, pošto su sve one u dobrom stanju već odavno prodate.


,,Solidne kuće u dobrom stanju su uglavnom već prodane. Ostale su kuće koje su u ruševnom stanju, koje treba adaptirati i potrebno je puno para da bi se one sredile i dovele u stanje za stanovanje. Tako da, nije mi bilo lako pronaći kuću i igrom slučaja, ovo je sasvim neplanirano ispalo. Moja prijateljica je imala neko drugo rešenje, prodala je ovu kuću sa tom namerom da se odseli iz Plavne i ode negde dalje sa svojom decom. Tako da je ispalo sasvim neplanirano”, priseća se Sanja.

Da li bi mladim ljudima preporučila da krenu njenim stopama?

Nakon što je saznala da je dobila bespovratna sredstva Ministarstva za brigu o selu za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, Sanja je postala pravi promoter ove akcije: vodeći se svojim iskustvom, mnoge mlade ljude posavetovala je da urade isto što i ona.


,,Od onog momenta kada sam potpisala ugovor, ne znam da li je prošlo nedelju dana da nisam spomenula konkurs i da nisam savetovala mlade bračne parove da konkurišu, da pokušaju da vredi i da imaju šanse da dobiju svoj krov nad glavom. Poslušalo me je dosta njih i konkurisali su. I dobili su kuće.

Sa kim god sam razgovarala, nebitno da li je iz mog mesta ili iz naše opštine, svima sam rekla da je to moguće ukoliko ispunjavaš uslove, da ćeš proći na konkursu i dobiti”, tvrdi Sanja.

Život u Plavni

Pitali smo našu sagovornicu i kakav je život u Plavni, da li život na selu može da dobije smisao?

,,Mi smo mala opština i nerazvijena opština, ali se nadam da će sa ovako nekakvim podsticajima mladi bračni parovi ostati ovde. I da imamo nekakvu perspektivu ako ostanemo sa idejama kako bi mogli da unapredimo ovu našu sredinu, ovde bi bilo jako lepo za život. Samo nam malo fali, kada bi se nešto otvorilo. Ti mladi bračni parovi koji ovde ostaju da imaju neku šansu za zaposlenje, njihova deca da ne odlaze. Naša deca koja odu na školovanje uglavnom se ne vraćaju jer nemaju gde da rade. To je veliki problem. Poljoprivreda – da se malo ulaže u tu poljoprivredu više u našem kraju, da se vidi nešto za to voće povrće da se odradi. To bi puno značilo. Možda bi čak i neki mladi bračni parovi koji su otišli u grad ili u inostranstvo, možda bi se vratili. Nekada je ovde bilo mnogo više stanovnika nego što ih sada ima. A mirno i lepo mesto”, zaključuje za sam kraj Sanja.

Ministarstvo za brigu o selu neće stati na ovom podsticaju

O konkursu smo razgovarali i sa ministrom za brigu o selu, Milanom Krkobabićem, koji nije krio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za konkurs.

,,Osnovno za svakog čoveka, pogotovu za ovako mlade ljude je krov nad glavom. Ovo je prvi korak, znači krov nad glavom, a onda ćemo se potruditi da im omogućimo adekvatne izvore egzistencije. Kad kažem egzistencija, da budemo precizni – redovnu i sigurnu zaradu od koje mogu da žive.

Infrastrukturni projekti su tu. Putevi se rade, vodovod, kanalizacija, širokopojasni internet. Na nama je da radimo na kulturnim sadržajima kroz miholjske susrete, da obnavljamo domove kultura, da stvaramo uslove i mogućnosti, da mladi čovek može da se opredeli. Nećemo ga naterati, nećemo ga moliti, ali možemo mu ponuditi mogućnost izbora. Ja se nadam da će prihvatiti da ostanu u Srbiji”, optimističan je ministar Krkobabić.

Inače, konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom otvoren je od 28. februara 2023. godine i traje do utroška sredstava, ili najkasnije do 1. novembra 2023. godine.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica