Projekat u Kniću – plata za porodilje na selu!

Projekat u Kniću – plata za porodilje na selu!

Opština Knić će u 2018. i 2019. godini davati jednogodišnju platu porodiljama na selu čija je porodica korisnik subvencija za poljoprivredu iz državne kase, a njima i njihovim muževima će plaćati zdravstveno i penzijsko osiguranje.
 

Mama i beba - © Foto: www.pixabay.com

 

Ova mera usvojena je u lokalnom parlamentu kako bi se podstaklo rađanje u ovoj, pretežno poljoprivrednoj opštini. Predsednik opštine, Zoran Đorović, kaže da će majke moći da računaju bar na minimalnu platu u početku, a da će biti i više, ukoliko u budžetu bude raspoloživog novca.

Mladi se vraćaju u selo, proizvodnja jagodičastog voća raste

U februaru smo usvojili deklaraciju o podršci mladim bračnim parovima i osnovali demografski savet, zbog poražavajućih podataka o natalitetu u našoj opštini, oko koje je ukupno 36 sela. Dakle, ukoliko korisnici subvencija za poljoprivredu u toj godini dobiju dete, majka će dobijati platu, a par, odnosno ona i otac deteta, imaće plaćeno penzijsko i zdravstveno osiguranje“, kaže Đorović.
 

Zoran Đorđević, predsednik opštine Knić - © Foto: Biljana Nenković

Platu i doprinose opština će plaćati godinu dana. Za sada je planirano da projekat traje dve godine, naredne i 2019. U opštini kažu da još uvek nije definisan tačan iznos, ali da će se krenuti od minimalne plate u Srbiji. Za subvencije u poljoprivredi opština Knić je iz budžeta planirala da izdvoji 7.5 miliona dinara. Uslov je, naravno, da parovi žive na selu jer je tamo demografska situacija i najlošija.
 


Ukoliko korisnici subvencija za poljoprivredu u 2018. ili 2019. godini dobiju dete, majka će dobijati platu, a par, odnosno ona i otac deteta, imaće plaćeno penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Snežana Đokić, pomoćnica predsednika opštine za društvene delatnosti, kaže da je u knićkoj opštini prošle godine rođeno svega 63 deteta. Manje od polovine, odnosno tridesetoro, su prvorođena u porodicama.

Nove podrške mladim poljoprivredncima u 2017. godini


Situacija nije bila značajno bolja ni 2015. godine kada je rođeno 88 beba, a godinu dana ranije 83 novorođenčeta. Dodatna, otežavajuća okolnost je što je prosečna starost stanovništva 47 godina. Zato želimo ovom merom da zadržimo mlade parove na selu. Oni će istovremeno dobijati novac da naprave neku svoju proizvodnju, i platu sa doprinosima. To zaista nije mala stavka“, kaže Snežana Đokić.

Šta nedostaje mladima na selu? 


 

Knić, zgrada Opštine - © Foto: Biljana Nenković

Demografski savet osnovan je iz još jednog razloga. U opštini prema kojoj gravitiraju uglavnom sela za 40 godina „nestalo je“ 10.000 stanovnika. Naime, prema popisu iz 1971. godine u 36 sela živelo je 23.192 stanovnika. U 2015. godini na popisu je bilo nešto više od 13.000 žitelja.

Sagovornici:
Zoran Đorović, predsednik opštine Knić
Snežana Đokić, pomoćnica predsednika opštine Knić
Foto: Biljana Nenković 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica