Poljoprivredna škola sa bogatom tradicijom i kvalitetnim uslovima rada, ali manjkom učenika

Poljoprivredna škola sa bogatom tradicijom i kvalitetnim uslovima rada, ali manjkom učenika

Poljoprivredna škola u Leskovcu započela je svoj rad na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka, dakle daleke 1904.godine. Dugi niz godina je poslovala kao „Praktična škola“ u okviru Poljoprivredne stanice u Leskovcu, a od 1990. godine je samostalna kao Poljoprivredni školski centar tog grada.

Poljoprivredna škola u LeskovcuFoto:Tomislav Stevanović

Uprkos besplatnim udžbenicima i stručnim ekskurzijama maturanti ne žele u Poljoprivrednu školu

Iz ove škole izašao je veliki broj budućih vrhunskih stručnjaka iz oblasti agrara, zapaženih inženjera i profesora agronomije. Većina učenika leskovačke Poljoprivredne škole svoje dalje školovanje nastavilo je studiranjem ponajviše pri univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Prištini, Skoplju i Sarajevu…

„Naša škola raspolaže ekonomijom sa oko 120 hektara oglednog zemljišta od kojih je oko 100 hektara obradivo. Raspolažemo sa modernim stajama, kabinetima i drugim mogućnosima za savremenu nastavu“, priča nam profesor Boban Mitrović, koordinator tehničkih poslova u ovoj školi i pomoćnik direktora škole profesora Dalibora Jovanovića.

Profesor Jovanović je u poslednjem obraćanju lokalnim medijima istakao brojne benefite koje škola nudi budućim učenicima kao što su besplatni udžbenici, stručne ekskurzije, kvalitetna stručna praksa sa kojom mogu po završetku školovanja da započnu svoj sopstveni biznis i slično…

Za smer Poljoprivredni tehničar prijavilo se samo dvoje učenika od predviđenih 30

Međutim među mladim Leskovčanima više ne važi parola njihovih dedova i očeva: “Nema hleba bez motike“. Mlađi kadrovi sa IT-predizpozicijama više razmišljaju o zanimanjima atraktivnog imena.

Tako je u prvom upisnom roku prijavljeno više učenika osmaka nego što je bilo predviđeno u srednjoj Medicinskoj školi, Ekonomskoj školi, Tehničkoj školi, kao i srednjoj Školi za trgovce i kuvare u Leskovcu…

Poljoprivredna škola u LeskovcuFoto:Tomislav Stevanović


Na smeru Poljoprivredni tehničar u leskovačkoj Poljoprivrednoj školi od predviđenih 30 upisanih učenika u prvom upisnom roku prijavilo se samo dvoje.

U Školskoj upravi za Jablanički i Pčinjski upravni okrug nismo mogli dobiti odgovor na pitanje: zašto učenici zaobilaze ratarski i povrtarski smer Poljoprivredne škole ako Leskovac godinama slovi za povrtarski kraj sa nekoliko brendova od kojih se posebno izdvaja domaći „Leskovački ajvar“.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica