Svet poljoprivrede Prodavnica

Mlada snaga u jačanju porodičnog biznisa: Za nju je proizvodnja vina vid kreativnosti

Negovanje porodičnih biznisa temelji se na zajedničkom i predanom radu svih članova porodice u cilju unapređenja proizvoda, njegove proizvodnje i plasmana. Naša sagovornica Tijana Vojnović je mlada Novosađanka koja je svoje znanje stečeno na fakultetu usmerila na pospešivanje rada porodične vinarije. Kako kaže, proizvodnja vina joj dozvoljava da ispolji svu svoju kreativnost.

Tijana VojnovićFoto:Tijana Vojnović

Stečeno znanje usmerila na unapređenje porodične vinarije

Vinarija „Vojnović“ registrovana je 2016. godine. Vinogradi se nalaze u Ljubi, na obroncima Fruške gore, područja dobro poznatog kao pogodno tlo za uzgajanje vinove loze. Poseduju 12 hektara vinograda, a sorte koje gaje su Rajnski rizling i Graševina od belih, a od crnih sorti grožđa gaje Merlot i Cabernet Sauvignon. Kako su veoma zainteresovani i za gajenje autohtonih sorti, prošle godine su zasadili i Probus.

„Od samog početka sam uključena u posao, s tim da sam u tom periodu još uvek bila na studijama, te sam se povremeno uključivala. Nakon završenih master studija počela sam i zvanično da radim. Po struci sam master inženjer tehnologije, stoga je moj posao u vinariji proizvodnja vina koja uključuje primarnu preradu grožđa, kontrolu alkoholne fermentacije, a potom i negu i čuvanje vina do samog flaširanja“, rekla je sagovornica našeg portala.

Najdraži poslovi – kontrola i sprovođenje alkoholne fermentacije

Godišnja proizvodnja vina ove vinarije iznosi oko 30. 000 litara. Ova mlada Novosađanka je 2014. godine, nakon što je završila kurs za somelijera, shvatila da je tehnologija vina posebno interesuje, što joj je kasnije potvrdilo i zadovoljstvo s kojim je izvršila dve prakse u poznatim srpskim vinarijama.

Vinogradi VojnovićFoto:Tijana Vojnović

„S obzirom na to da se vino proizvodi jednom godišnje, moj svaki radni dan je drugačiji. Naravno da je onaj najteži, ali ujedno i onaj koji željno iščekujem vezan za samu berbu i preradu grožđa. Tada se radi od jutra do sutra što bi se reklo, ali se zato u ostatku godine vino samo neguje, a potom naravno i uživa u ukusima koje pruža. Ipak posao koji bih izdvojila kao najdraži je kontrola i sprovođenje alkoholne fermentacije“, rekla je ova dvadesetšestogodišnjakinja.

Svoja vina prodaju u vinotekama i restoranima na području Novog Sada, a šalju ih i poštom. Pre pandemije, njihova vina su bila deo brojnih vinskih manifestacija.

„Uvek se rado odazivamo svim vinskim manifestacijama, najčešće smo učestvovali na novosadskom Interfestu, Ravangrad festu u Somboru, Fruškogorskim danima vina u Rivici, Wine Jamu-u u Salonu ženskih vina u Beogradu i drugim manifestacijama. Takve manifestacije su veoma značajne za sve proizvođače vina, jer postoji direktan kontakt sa ljubiteljima istog i pruža nam se mogućnost da predstavimo svoju vinariju, zajedno degustiramo i čujemo mišljenje iz prve ruke“, istakla je Tijana Vojnović.

Vinarija VojnovićFoto:Tijana Vojnović

Na pitanje zbog čega je važno negovati porodični biznis i zbog čega mladi više treba da se uključe u poljoprivrednu, odnosno prerađivačku proizvodnju, naša sagovornica nam je odgovorila da za nju od toga nema ništa lepše. Protekla godina nas je, kako kaže, naučila da cenimo svoje, i da radimo na domaćem turizmu i podržavanju domaćih proizvoda.

 

Komentari