Meštani sela Babina Luka pokrenuli akciju IZGRADNJE parka

Meštani sela Babina Luka pokrenuli akciju IZGRADNJE parka

U rodnom selu arhimandrita, umetnika i gravera Hadži Ruvima i njegovog sinovca slikara Petra Nikolajevića Molera, poznatog po radovima u više manastira, žitelji Babine Luke nadomak Valjeva, rešeni su da od zaborava sačuvaju značajne kulturno – istorijske spomenike, prirodne lepote ali i da budućim generacijama ostave mesto u kome će rado živeti.

Dejan Davidović/©Agromedia

Zahvaljujući preduzimljivosti meštana i članova Zavičajnog društva ”Hadži Ruvim” u proteklom periodu pokrenute su brojne akcije. Nedavno su pokrenuli kampanju, kako bi uz pomoć ljudi dobre volje, poštovaoca sela i ljubitelja prirode izgradili seoski park pored jednog od dva jezera, koliko ih ima u ovom valjevskom selu.

Jezero je značajno kao akumulacija, odakle se voda koristila za različite potrebe stanovništva. Prošle godine očišćeno je dno jezera, što je urađeno prvi put posle nekoliko decenija, i sada u njemu može da se akumulira sedam hiljada kubika vode, koja je dragocena u sušnom periodu. Sada nam je želja da uredimo prostor oko jezera, koji zajedno obuhvataju površinu od 14 ari i nalaze se najlepšem mestu u selu. Nekada je ovo mesto bilo veoma značajno za okupljanje lokalnog stanovništva, gde se i do danas prepričavaju lepe uspomene iz tih vremena”, kaže Nikola Spasojević, predsednik Zavičajnog društva ”Hadži Ruvim”.

Dejan Davidović/©Agromedia

Kako je planirano park bi se nalazio na uzvišenju sa kojeg se pruža pogled na panoramu sela i venac valjevskih planina Medvednik, Povlen, Jablanik i Divčibare. U Zavičajnom društvu ”Hadži Ruvim” kažu da su ”ovo mesto prepoznali kao biser sela Babina Luka” i da im je želja da uz pomoć volontera u dve akcije naprave mali seoski park i kasnije ga održavaju. Za realizaciju ovog projekta potrebno je da sakupe 100 hiljada dinara. Akciju prikupljanja novca sprovode preko patforme ”Dobri dabar”, koja je pokrenuta radi grupnog finansiranja i promocije dobrih, ekoloških, preduzetničkih , kreativnih i održivih projekata.

”Oko jezera će biti postavljene tri klupe za sedenje, dve kante za smeće, ložište za logorsku vatru, betonski roštilj, pečurka za sedenje i putokazi pored puta. U parku bi se okupljali mladi i provodili svoje slobodno vreme, starije genracije će imati mesto na kome uz razgovor mogu da vrate izbledele uspomene, ribolovci će imati još jedno mesto gde će uživati u svom hobiju, lovcima da obezbedimo novo stanište za divlje patke, planinarima i biciklistima mesto za predah, a svima ostalima da pokažemo da naša sela nisu zapustela ”, ističe Spasojević.

A Babina Luka upravo nije selo koje je zapustelo. Njeni žitelji vedno se bave poljoprivrednom, uzgajaju voće, poznati su vinogradari, stočari.

Od zaborava su rešeni da sačuvaju i vredno arheološko nalazište, vilu rustiku iz rimskog perioda, koje se nalazi u porti seoske crkve Svetog Luke. Reč je o kasnoantičkoj građevini, koja je proglašena za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture, u kojoj su krajem trećeg i početkom četvrtog veka živeli stanovnici koji su se bavili proizvodnjom hrane za posade vojnih utvrđenja. Vila je najverovatnije poslužila pri dobijanju dozvole od Turaka za izgradnju crkve brvnare, u kojoj je služio arhimadrit Hadži Ruvim Nešković, a koja je spaljena krajem 18. veka.

Nedaleko odatle obnovljaju i jedno od većih i najočuvanijih seoskih grobalja u valjevskom kraju, koje datira iz perioda 17. do kraja 19. veka. Planirano je da prostor od oko 25 ari, sa blizu 300 grobnica i nadgorbnih spomenika, bude detaljno očišćen, iskrčeno šiblje, a natpisi na nadgrobnim spomenicima obnovljeni.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica