Gde je bila DŽUNGLA danas stoji uspešno imanje: Priča uspešnog MLADOG POLJOPRIVREDNIKA iz Stanišića

Nikola Đapić živi i radi na periferiji mesta Stanišić. Bavi se ratarskom i stočarskom proizvodnjom, a istovremeno i otkupom žitarica. Ovaj mladi poljoprivrednik doneo je odluku da se posle završenih škola vrati svom rodnom mestu i nastavi sa poljoprivredom.

„Ima ljudi koji vole da se vrate, ali možda nemaju svi polaznu tačku. Meni su deda i otac bili u poljoprivredi, pa sam uz njih napredovao. To je bila dobra polazna osnova„, ukazuje Đapić na primer svoje porodice.

Na pitanje da li može da živi Nikola potvrdno odgovara, ali navodi da je potrebno sagledati iz ekonomske perspektive svoje poslovanje. Od presudnog je značaja imati i veće površine kako bi proizvodnja bila unosan posao.

Na njegovom imanju rade tri radnika i oni su raspoređeni u svinjarstvu, ratarstvu i otkupu. Razlog za manji broj radnika je opremljenost adekvatnom poljoprivrednom mehanizacijom.

Kada prodavati robu?

„To je teško pitanje. Mi pratimo cene kojima smo zadovoljni, vijamo prosek godišnje prodaje. Navikli smo da nekoliko godina unazad jedan deo prodamo unapred, po dogovoru i prihvatljivoj ceni“, objašnjava Nikola.

Sadašnji trenutak iz perspektive cena Đapić ocenjuje kao povoljan, kada se osvrne na prethodnu deceniju.

Sagovornik: Nikola Đapić, Stanišići

Komentari