61 MINIBUS rešenje za 26 opština u Srbiji: prevoz i putevi za dalji razvoj sela

61 MINIBUS rešenje za 26 opština u Srbiji: prevoz i putevi za dalji razvoj sela

Potpisani su ugovori, a minibusevi odlaze u 26 opština širom Srbije. Posebno se ističe da tri vozila idu na Kosovo i Metohiju u Zubin Potok, Kosovsku Kamenicu i Gnjilane, dok devet ide u pogranične opštine Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ukupan broj vozila za besplatan prevoz seoskog stanovništva popeo se na 61, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon potpisivanja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva sa predstavnicima lokalnih samouprava.

“Vidite kako smo krenuli, malo po malo, bogami sad imamo 61 vozilo koje smo stavili ovde ispred, to bi bio konvoj.”

Ministar Krkobabić

 

“Iduće godine nastavljamo, ja očekujem da to bude bar dvostruko. Jedno vozilo je minimum, jedno vozilo je početak, ali u nekim opštinama treba i 2, 3, 4 vozila. Tu su nam i prijatelji sa Saobraćajnog fakulteta, moramo razraditi jedan celovit program da vidimo kako sistemski možemo pokriti i obezbediti prevoz u tim sredinama.”, rekao je ministar Krkobabić.

Čak 20 od 26 opština kojima su dodeljena sredstva za kupovinu minibusa do sada nije imalo nijedan vid organizovanog gradskog i prigradskog prevoza. Sredstva su ove godine uvećana u odnosu na prethodne, pa je 182.000.000 dinara raspoređeno najbolje rangiranim jedinicama lokalne samouprave od 35 prijavljenih na javnom konkursu.

 


 

“Sredstvima Ministarstva za brigu o selu finansira se kupovina vozila, a lokalna samouprava je u obavezi da vozilo stavi u funkciju i koristi u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Maksimalan iznos koji se dodeljuje po jednoj prijavi je 7.000.000 dinara. Kriterijumi odlučivanja bili su pre svega stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave, broj sela i broj stanovnika koji će biti povezani i koristiti ovaj vid prevoza.

Nepripadnost jedinica lokalne samouprave područjima nadmorske visine preko 500 metara bila je takođe jedan od kriterijuma. Ove godine smo uspeli da prioritetizujemo i neke druge delove naše zemlje, a jedan od kriterijuma bila je i pripadnost jedinica lokalne samouprave pograničnim područjima”, izjavila je pomoćnica ministra za briu o selu Tijana Nešić.


 


 

Predsednik komisije za dodelu sredstava, dekan Saobraćajnog fakulteta, profesor doktor Nebojša Bojović, izjavio je da Ministarstvo za brigu o selu čini ono što je važno za običnog čoveka. “Postoji opšta sentenca o tome da se misli globalno, radi lokalno, i to je pravi primer kako Ministarstvo za brigu o selu i ministar Krkobabić predano i posvećeno čine ono što je važno za vek malog čoveka, nekoga ko dolazi iz manjih sredina, i suština ono na čemu počiva svaka politika, a posebno kvalitetna politika”, dodao je profesor Bojović.

 

 

“Mi smo svesni da svi koji su bili prijavljeni ovde imaju potrebe. Ne bi se ni prijavili da nije bilo potrebe. Kriterijumi su bili takvi, mogućnosti su bile takve da smo morali nešto rangirati prema prioritetima. Nadamo se da ćemo u narednom razgovoru sa ministrom proširiti ovaj program, ne samo da pokrijemo sve opštine koje ga već koriste, već i da proširimo podršku na one koje su već dobile sredstva, možda kroz sistemsko rešenje. Dakle, cilj nam je unaprediti transport, poboljšati saobraćaj i stvoriti bolje uslove za život”, izjavio je prof. dr Dalibor Pešić.

 

 

Ova pomoć je izuzetno značajna za nas, posebno u ovim teškim vremenima za narod na Kosovu i Metohiji. Borimo se, opstajemo jer imamo vašu podršku, poručila je Latinka Utvić iz Privremenog organa Zubinog Potoka.

“Želim se zahvaliti u svoje ime, u ime predsednika opštine Zubin Potok, u ime svih opština sa Kosova i Metohije koji su ovde prisutni. Hvala vam na dodeli bespovratnih sredstava za potrebe prevoza seoskog stanovništva. Mi posebno znamo koliko nam to znači u ovim teškim vremenima. Videli smo da ste prepoznali te izazove i neizmerno vam hvala na tome. Hvala Ministarstvu za brigu o selu, Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Neka živi naša Srbija! Živeli svi mi.”

 

 

Ove godine, priliku da dobiju novac za kupovinu minibuseva, dobile su i rubne opštine. To je značajno ne samo za ovaj program već i za sve programe Ministarstva za brigu o selu u severnobanatskim opštinama, kako je naglasila predstavnica lokalne samouprave Vesna Civrić.

“Mimo svih protokola, želim se obratiti ovom Ministarstvu s posebnim poštovanjem kao našem drugu, prijatelji. Vi ste za nas baš to-prijatelji koji uvek priteknu u pomoć. Naša opština je već imala koristi od vaše podrške, posebno u kupovini 43 kuće na teritoriji opštine Ada. To su domovi mladih ljudi koji žele ostati na selu i tu osnovati porodicu. Mol, Utrine, Ada, Obornjača, Sterinovo…Sada ste vi omogućili kupovine autobusa, dragi prijatelju. Nadam se da ste svesni koliko to znači ljudima iz manjih mesta i sela. Ovaj prevoz, ovakva mobilnost, predstavljaju veliki korak ka izjednačavanju sa gradskim stanovništvom, pružajući izuzetno bitnu podršku poboljšanju uslova života, veliko olakšanje.”

“Ovo je izuzetno bitan korak u poboljšanju uslova života. Ako imate prevoz, onda ste rešili mnogo toga. Putevi postoje, kako magistralni, tako i lokalni, radiće se i atarski putevi. Ali ovo pitanje je jedno od najbitnijih. Ono što je interesantno za ovaj prevoz je da lokalne samouprave održavaju vozilo, plaćaju vozača, a prevoz je besplatan.”, zaključio je ministar Krkobabić.
Kada imate pristup prevozu, rešavate mnogo toga. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica