ŽUTA RĐA! Prvi put od 2014. ponovo proždire useve u Srbiji! OPREZ!

ŽUTA RĐA! Prvi put od 2014. ponovo proždire useve u Srbiji! OPREZ!

Žuta rđa je retka bolest pšenice koja se širi velikom brzinom.

Poslednji put „žuta rđa” se u Srbiji pojavila 2014. kada je napravila značajnu štetu na njivama.

žuta rđa pšenica

Pšenicu na njivama u Srbiji zahvatila je retka bolest žuta rđa koja se „širi kao požar” uz već vidljivu štetu, rekao je stručnjak za tu poljoprivrednu kulturu Miroslav Malešević.

On je za Betu objasni  da se ta bolest – gljivica koja uništava lisnu masu – retko pojavljuje u Srbiji, a da je karakteristična za mediteranske zemlje. Razvija se u uslovima naglih prolećnih oscilacija temperatura, praćenih kišom i snegom.  „Žuta rđa se širi neverovatnom brzinom, kao požar i za dva-tri dana može da napadne usev na celoj njivi. Poslednji put se u Srbiji pojavila 2014. kada je napravila značajnu štetu”, rekao je Malešević.

On je rekao da može da se proceni kolika će biti šteta, ali da još „nije sve izgubljeno” ako se pšenica odmah tretitra sredstvima za zaštitu. Mada njihova efikasnost nije ista, postoje preparati s visokim stepenom suzbijanja te bolesti.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika u Srbiji Jovica Jakšić upozorio je takođe za ovu agenciju da se žuta rđa širi „neverovatnom brzinom” i da pšenica danas izgleda dobro, a sutradan već požuti.

Još srednom marta stručnjaci su upozorili da su kod useva pšenice prisutni simptomi određenih bolesti i do 60 odsto biljaka, a ova pojava mnogo je bikla izraženija u Vojvodini nego u centralnoj Srbiji. Visok nivo zaraze biljnim bolestima, poput sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita i lisne rđebili su uočljivi  na gotovo svakoj parceli. U centralnim i južnim krajevima Srbije usevi su u slabijim fazama razvoja i sa znatno manjim procentom zaraženih biljaka.

 


Profesor dr Radivoje Jevtić, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, rekao je za „Politiku” da je ovo trenutno problem koji se primećuje i u Hrvatskoj i drugim zemljama u okruženju. Prema njegovim rečima, još u martu je nagoveštena ova mogućnost zbog pređašnjih vremenskih prilika i to se nažalost sada obestinilo.

– Kada se ova bolest masovnije pojavila 2014. godini u Srbiji ali i u celoj Evropi, procenjeno je da je tada šteta na svim usevima pšenice u našoj zemlji bila 20 do 30 procenata – istakao je Jevtić. Još je, međutim, rano za procenu koliki će biti gubici jer ima još dosta vremna do žetve.

 


Kako kaže, dilema kod proizvođača jeste da li da odmah tretiraju pšenicu ili ne. Suština je, dodaje, da se poljoprivredni prozvođači konsultuju sa stručnjacima. Ako se utvrdi da zaista jeste žuta rđa, posebno kod osetljivih sorti koje su već tretirane, odmah krenu s tretmanom, bez obzira što će sredstva svakako primenjivati redovno u fazi cvetanja, istakao je naš sagovornik.

Izvor: Politika


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica