Vesti – Zimska škola za poljoprivredne proizvođače u Obrenovcu

Vesti – Zimska škola za poljoprivredne proizvođače u Obrenovcu

Drugu godinu zaredom, zahvaljujući saradnji GO Obrenovca i Gradske uprave grada Beograda, održavaju se predavanja koja imaju za cilj da podstaknu ulaganja u poljoprivredu. Zahvaljujući zimskoj školi za poljoprivredne proizvođače, aktuelne teme iz ove oblasti približene su poljoprivrednicima.
 

Zimska škola © Agromedia

Organizatori i predavači su se prevashodno skoncentrisali na probleme sa kojima se susreću poljoprivrednici opštine Obrenovac. U ovoj opštini postoje mešovita gazdinstva koja se bave ratarstvom, stočarstvom i povrtarstvom, tako da je predavanje bilo bazirano uglavnom na stočarskim i ratarskim temama. Poljoprivrednici iz Posavine mogli su da čuju na koji način mogu da unaprede tehnologiju proizvodnje, ili kako da na što bolji način zaštite najrasprostranjeniju kulturu u ovom kraju, kukuruz. Na predavanju je bilo reči i o voćarstvu i proizvodnji leske, koja je manje zastupljena u opštini Obrenovac, za šta su prisutni poljoprivrednici naročito bili zainteresovani.
 

Zimska škola - predavanje © Agromedia

Način na koji možemo da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima jeste, da im prezentujemo šta smo u toku 2015. godine uradili i šta planiramo u toku 2016. godine. Ima dosta mera za koje se nadamo da će proizvođačima koristiti u razvoju poljoprivrede, bilo da je u pitanju povrtarstvo, voćarstvo, razvoj pčelarstva… Radimo na tome da što više poljoprivrednih proizvođača dobije podsticajna sredstva koja grad Beograd nudi ove godine. Odvojili smo 40,5 miliona dinara kao pomoć poljoprivrednicima“, istakla je Snežana Vračar, direktorka Uprave za poljoprivredu grada Beograda, na predavanju koje je održano za obrenovačke poljoprivrednike.
 

Poljoprivrednici iz Posavine mogli su da čuju na koji način mogu da unaprede tehnologiju proizvodnje, ili kako da na što bolji način zaštite najrasprostranjeniju kulturu u ovom kraju, kukuruz. 

Uprava grada Beograda izdvojiće za poljoprivredu 17 miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu. Prema rečima direktorke Uprave za poljoprivredu grada Beograda, planirano je da dođe do isplate sredstava za plastenike, sistema za navodnjavanje, kao i protivgradne mreže, koje dugo nisu bile isplaćivane, kao podsticajna mera za poljoprivrednike. U planu je još i davanje košnica, vrcalica i prateće opreme za pčelarstvo, kao i organizovanje obuka za pčelare i organsku proizvodnju.

Edukacija je veoma značajna za savremenu poljoprivrednu proizvodnju, proizvođači na vreme moraju biti informisani o novim tehnologijama, hibridima i sortama. Poljoprivrednici sa teritorije obrenovačke opštine imali su prilike da čuju i savete u vezi sa setvom kukuruza, koja ove godine ne bi trebalo da počne pre prvog aprila.
 


Zimska škola u Obrenovcu © Agromedia

Predstavnici GO Obrenovac rade na tome da se poljoprivrednici što bolje edukuju o novim sredstvima i načinima proizvodnje, pa su pored odlaska na Sajam poljoprivrede u Veroni, organizovali i brojne tribine, od kojih je najposećenija bila tribina o ponovnom uvođenju poljoprivrednih zadruga.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica