Vesti – Predpristupna pomoć za ruralni razvoj

Vesti – Predpristupna pomoć za ruralni razvoj

Konferencija pod nazivom „Ruralna Srbija na putu ka Evropskoj uniji“ održana je u Nišu, 9. juna 2015. godine. Na njoj je predstavljen IPARD II program, instrument za predpristupnu pomoć za ruralni razvoj.

Osnovni cilj programa je da se unapredi poljoprivredni sektor i to uz pomoć jačanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda. To je već peta promocija IPARD programa i sudeći po broju posetilaca, njihovoj punoj pažnji tokom predavanja i pitanjima koja su postavljali, već su mnogi poljoprivrednici veoma zainteresovani za takav vid pomoći.

Upoznavanje sa IPARD 2 programom

Konferenciju je otvorio dr Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, a zatim su posetioce bolje upoznali sa merama razvoja gospodin Žozef Đustinijani, predstavnik Ambasade Francuske u Srbiji, Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine i Aleksandar Bogunović, šef Odseka za programiranje i promociju ruralnog razvoja.

Promocija IPARD programa - ©Agromedia

Aleksandar Bogunović, šef Odseka za programiranje i promociju ruralnog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, kaže: Ove godine, 20. januara, EU usvojila je naše IPARD fondove zvanično i time praktično opredelila 175 miliona evra podrške našem programu za ruralni razvoj u periodu od 2014. do 2020. godine.”

“Ono što je naš zadatak, pored uspostavljanja i akreditacije operativnih struktura za sprovođenje programa, ujedno jeste i njegova intenzivna promocija i priprema potencijalnih korisnika sredstava za njihovo korišćenje, odnosno predstavljanje šta su mere, koji su uslovi programa, šta su zahtevi prema korisnicima.”

EU je usvojila naše IPARD fondove zvanično i time praktično opredelila 175 miliona evra podrške našem programu za ruralni razvoj u periodu od 2014. do 2020. godine.

Osnovni cilj programa je da se unapredi poljoprivredni sektor i to uz pomoć jačanja konkurencije poljoprivrednih proizvoda. Tim povodom, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine će u narednom periodu akreditovati investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, odnosno u meso, mleko, voće, povrće i useve, zatim u preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda i na kraju u diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i njihovog poslovanja, odnosno u razvoj turističkih objekata.


Promocija IPARD programa - ©Agromedia

Šta biste vi rekli, da li su poljoprivrednici u Srbiji i konkretno u ovom kraju spremni za takve programe, da li mogu da idu u korak sa evropskim poljoprivrednicima?

Ovde svi jako loše misle o sebi. U suštini, jedna komparativna analiza, koja je rađena u jugoistočnoj Evropi, pokazala je da je jedina stvar gde smo mi konkurentni u celom regionu, pa i u Evropi, jeste primarna poljoprivredna proizvodnja. Tako da svakako jesu i smatramo da će uz jače mere podrške biti još konkurentniji i spremniji.”


Iz gotovo svih krajeva, sa juga i istoke Srbije, došli su stočari, ratari, povrtari i voćari. Iako bi oni konkurisali za različite vidove pomoći, ipak se svi slažu u dve stvari – da je ovo odlična i jedinstvena prilika za razvoj njihovih imanja i da ne treba da je propuste.

Nadležne institucije i posetioci ove promocije u Nišu složili su se da ipak postoji jedan veliki problem, a to je plasman naših poljoprivrednih proizvoda, odosno način na koji oni treba da dođu do krajnjih kupaca.


Komparativna analiza, rađena u jugoistočnoj Evropi, pokazala je da je jedina stvar gde smo mi konkurentni u celom regionu, pa i u Evropi, jeste primarna poljoprivredna proizvodnja.

Zato treba raditi na horizontalnim, ali i vertikalnim linijama povezivanja, kako bismo dobili na boljoj i većoj ceni proizvoda. U tome mnogo mogu da pomognu Poljoprivredne stručne savetodavne službe, ali i predstavnici lokalnih vlasti. Oni će poljoprivrednike savetovati kako da uz prave i moderne mere agrotehnike postanu konkurentniji na tržištu i unaprede svoju proizvodnju. Uz to, velika je prednost što će im u tome pomoći i stručnjaci iz Evropske unije.

Promocija IPARD programa - ©Agromedia

Žozef Đustinijani, Savetnik za Evropske integracije, Ambasada Francuske, kaže: “Da, postoji potreba da se poboljša znanje poljoprivrednika, naravno, i to će biti težak posao, ali nikako ne bih rekao da je nemoguć. Ovi programi su nešto novo za sve ljude koju su danas na ovom skupu, i za poljoprivrednike, ali i za Ministarstvo, pa će zato posao biti još veći”.

“Ipak, ja sam veoma zadovoljan ovim što sam danas video i čuo, interesovanjem poljoprivrednika i željom nadležnih da im pomognu. Uz takve ambicije i potencijal koji vaša zemlja ima mislim da imamo veoma dobru podlogu i biće mi zadovoljstvo da je dalje svi zajedno nadograđujemo. Radićemo i na povećanju kapaciteta, jer je to Srbiji preko potrebno i jer će to, u stvari, biti najveća pomoć ovoj zemlji.” 

Korisnici IPARD 2 programa mogu biti registrovana poljoprivredna gazdinstva, fizička (uključujući preduzetnike) i pravna lica, mala, srednja i mikro preduzeća. Program će pokrivati od 50 do 70% sredstava za projekte i investicije u vrednosti od 6 hiljada do čak 2 miliona evra. Dakle, mogućnost za pomoć postoji za svakoga i uz to ona je velika, dobra i jedinstvena.

Uz takve ambicije i potencijal koji vaša zemlja ima mislim da imamo veoma dobru podlogu i biće mi zadovoljstvo da je dalje svi zajedno nadograđujemo.

Zato, požurite do vama najbliže Poljoprivredne stručne savetodavne službe ili opštinskog odeljenja za poljoprivredu i raspitajte se za šta je Vama najbolje da konkurišete i na koji način treba da pripremite potrebnu dokumentaciju. Uz to, slušajte savete i preporuke stručnjaka jer ovo je jedan veliki test za sve nas. On će pokazati koliko smo spremni za ulazak u Uniju i da li zaista možemo da idemo u korak sa Evropljanima. Srećno!

Sagovornici:
Žozef Đustinijani, savetnik za evropske integracije, Ambasada Francuske
Aleksandar Bogunović, šef Odseka za programiranje i promociju ruralnog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine
Dejan Đokić, stočar iz Aleksinca
Miodrag Lilić, stočar iz Pirota
Srba Trifunović, ratar iz Lužana

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica