Vesti – Potpuna pripravnost zbog najavljenih kiša

Vesti – Potpuna pripravnost zbog najavljenih kiša

Vanredna situacija zbog poplava ove nedelje proglašena je u 15 opština u Srbiji, a lokalnom stanovništvu u tim mestima pomaže Vojska Srbije. Kiša je juče padala u značajno manjem obimu, ali i dalje postoji rizik od izlivanja reka. Dodatni strah nastao je zbog meteoroloških prognoza da će od četvrtka uslediti novi pljuskovi. 
 

Poplavljena kuća - ©Agromedia 

U Bajinoj Bašti pokrenula su se klizišta, neke kuće su potopljene, a saobraćajnice su oštećene. Saobraćaj na putevima Lučani-Guča i Guča-Jelica je potpuno obustavljen i u tom kraju je pod vodom više od 500 hektara obradivog zemljišta. O materijalnim štetama za sada se samo nagađa.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da bi za Vladu Srbije infomacije RHMZO i kolega iz Rusije, trebalo da budu znak da se moramo pripremiti za najgori scenario. Naime, prema projekcijama Rusa, u pojedinim krajevima u Srbiji će od 10. do 11. marta pasti od 80 do 100 litara kiše. Prognoze naših stručnjaka su znatno niže, ali se i oni slažu da bi do kraja proleća sve snage trebalo da budu u punoj pripravnosti i da je obavezno da se vrši monitoring nad vodotokovima.

Sinoć je formiran Operativni štab Vlade Srbije, koji je u stalnom zasedanju i u toku dana će biti definisane krizne tačke. Predrag Marić je još istakao da se podiže kapacitet svih snaga, Sektora, vojske i policije u našoj zemlji. „Sve što država ima narednih dana biće stavljeno u potpunu pripravnost“, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica