Stavovi i predlozi Kluba 100p plus za unapređenje poljoprivredne proizvodnje

Stavovi i predlozi Kluba 100p plus za unapređenje poljoprivredne proizvodnje

Na nedavno završenom 14. Zimskom seminaru farmera na Tari, klub 100P plus i poljoprivredni proizvođači doneli su zaključke i predloge, koji za cilj imaju unapređenje poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji.

Ilustracija: 14. Zimski seminar na Tari - © Agromedia

Skup mera i stavova koje bi pomogle unapređenju poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji prenosimo u celosti. 

Podsticaji

Pored malog učešća podsticaja za biljnu proizvodnju dodatni problem poljoprivrednim proizvođačima predstavlja poskupljenje, odnosno visoka cena dizel goriva. Predlog Kluba 100P plus je da se uspostavi sistem agro-dizela (primer plavog dizela u Republici Hrvatskoj) ili drugi sistem gde bi država omogućila mogućnost povoljnije nabavke dizel goriva kroz ukidanje akcize  ili drugih državnih nameta na cenu dizel goriva.

Opstanak poljoprivredne proizvodnje sve teži

Članovi Kluba smatraju da učešće direktnih plaćanja za stočarstvo dovodi do naravnoteže, pa je tako biljna proizvodnja u neravnopravnom položaju. Stav je da raspodela budžeta mora biti pravednija i ravnomernija. U sistemu subvencija favorizovati gazdinstva koja se bave isključivo poljoprivredom.

Podsticaji za osiguranje useva da budu bez ograničenja odnosno da budu dostupni za svu prijavljenu površinu.

Da se omogući da i kompenzacija, kao način plaćanja robe bude prihvatljiva u sistemu podsticaja.


Ilustracija: 14. Zimski seminar na Tari - © Agromedia

Veliki problem kod izgradnje objekata su zakonske obaveze u domenu protivpožarne zaštite koji onemugućavaju dobijanje upotrebnih i građevinskih dozvola što će biti veliki problem kod ostvarivanja prava na IPARD podsticaje.

Zakup državnog zemljišta

Državno zemljište ne treba izdavati po pravu prečeg zakupa, već omogućiti da svi idu na ravnopravnu licitaciju. Na taj način bi država imala znatno veći priliv sredstava po tom osnovu koje bi mogla da koristi za pomoć onim granama poljoprivrede koji su u težem položaju. Time bi se pomoć države ravnomernije raspodelila i među stočarima na celokupnoj teritoriji Republike Srbije pa i tamo gde nema državnog zemljišta za izdavanje.


Zahtevamo da pravo učešća na licitaciji imaju samo gazdinstva koja su u sistemu PIO poljoprivrednika.

Za zakup držvnog poljoprivrednog zemljišta dokazati da se gazdinstvo bavi isključivo poljoprivredom – prometom preko računa (izvod iz banke).


Ilustracija: 14. Zimski seminar na Tari - © Agromedia

Do momenta izmene zakona pojačati kontrolu zakupa zemljišta po pravu prečeg zakupa po osnovu stočarske proizvodnje i infrastrukture, da se preduprede i sankcionišu malverzacije.

Omogućiti da vlasnik zemljišta, kojem je zemljište vraćeno putem restitucije može da raskine ugovor sa zakupcima tog zemljišta.

Zbog obaveze plaćanja poreza na dobit od strane zakupodavca mnogi privatni zakupodavci ne žele da izdaju zemljište u zakup putem ugovora, te se ono ne može ni prijaviti u RPG. Osloboditi poljoprivredna gazdinstva čiji su nosioci stariji od 65 godina, poreza na prihod od izdavanja poljoprivrednog zemljišta.

Razmotriti i revidirati postavljene granice za ostvarivanje IPARD podsticaja u svim sektorima (primer: maksimalne površine u povrtarstvu 50 ha, a u voćarstvu 100 ha).

Ilustracija: 14. Zimski seminar na Tari - © Agromedia

Za građane Srbije sa dvojnim državljanstvom uvesti obavezu da dostave potvrdu da podnosilac zahteva za podsticaje na nacionalnom nivou, nije za predmetnu investiciju koristio sredstva donacije „Prosperitatea“ iz fonda mađarske vlade ili drugih fondova.

Pod hitno staviti van snage odluku o izmenama i dopunama odluke o uslovima za smanjenje carinskih dažbina na uvoz kukuruza.

Uključiti KLUB 100P plus u izradu novog predloga zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica