Srbija mora da pooštri mere bezbednosti hrane

Srbija mora da pooštri mere bezbednosti hrane

Da bi mogla da trguje proizvodima od mesa i mleka, hranom za kućne ljubimce i životinjskim kožama na tržištu Evropske unije, Srbija mora da preduzme odgovarajuće mere, rečeno je u Beogradu na konferenciji za novinare povodom završetka projekta izgradnje kapaciteta za unapređenje objekata za proizvodnju hrane.
 

Srbija mora da pooštri mere za bezbednost hrane - © Pixabay

Ovaj projekat, koji je trajao tri godine, obuhvatao je i obuku za upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla. Projekat je finansirala EU sa dva miliona evra, a sprovele su ga uprave za hranu Holandije, Danske i Letonije.
 

Koliko su biljne zamene za mleko zdravije od kravljeg?

Da bi se ubuduće sprečila pojava zaraznih bolesti životinja i bolesti koje se prenose na ljude, održana je i obuka o proceduri za unapređenje objekata za proizvodnju hrane. Ovu obuku prošlo je 155 veterinarskih inspektora. Obuku za poboljšanje upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla pohađalo je 38 veterinarskih inspektora.
 

Prisustvo ostataka pesticida u hrani biljnog porekla

Loša ishrana – najveća opasnost po zdravlje!

Stručnjaci Evropske unije pružili su podršku Vladi Srbije u pripremi Nacionalne strategije za unapređenje objekata za hranu životinjskog porekla, koja je usvojena pre desetak dana.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, Branislav Nedimović, rekao je da će to ministarstvo učiniti sve što je neophodno da se potrošačima nudi samo bezbedna i konkurentna hrana. On je takođe istakao da bi u septembru trebalo da se raspišu prvi pozivi za novac iz evropskih IPARD fondova.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica