Koliko su biljne zamene za mleko zdravije od kravljeg?

Koliko su biljne zamene za mleko zdravije od kravljeg?

U prodavnicama širom sveta raste ponuda različitih vrsta mleka koja bi trebalo da predstavljaju zamenu za kravlje. To su uglavnom mleka od soje, badema, lešnika i pirinča. Ipak, ne slažu se svi stručnjaci da ona predstavljaju zdraviju alternativu kravljem mleku.

Da li su biljne zamene za mleko zdravije od kravljeg ? - © Pixabay

Prema navodima doktora Alana Snedona, sojino mleko sadrži manje kalorija i zasićenih masnoća od kravljeg mleka, a opet ima sličnu količinu proteina. Takođe, ono može da smanji rizik od nastanka hormonskih poremećaja poput raka dojke ili prostate, ali i da ublaži simptome menopauze.
Juriš na mlekare


Bademovo mleko
 je, posle sojinog, druga najpopularnija zamena za kravlje mleko u svetu. Sadrži mali broj kalorija i nema zasićenih masnoća, ali ima manje proteina od kravljeg. Isto važi i za mleko od lešnika.
Sve veća proizvodnja A2 mleka


Pirinčano mleko
ima vrlo malo zasićenih masnoća, ali je siromašno proteinima. Za razliku od mleka dobijenog od orašastih plodova, ova vrsta mleka ni na koji način ne štiti srce.
Zamene za mleko siromašne su kalcijumom - © Pixabay


Sve ove zamene za mleko
siromašne su kalcijumom, vitaminima B grupe i jodom. I dok organizam može lako da apsorbuje nutrijente iz kravljeg mleka, to nije slučaj sa ovim alternativama, piše britanski časopis „Independent“.
Evo zašto je zdravo jesti bundevino seme

Profesor Snedon dodaje da nije siguran zašto su zamene za kravlje mleko danas toliko popularne, ali svakako ne bi želeo da one u potpunosti zamene kravlje mleko.

Prema istraživanjima, kravlje mleko je korisno ne samo za jačanje kostiju, već i za jačanje imunog sistema kod dece i odraslih.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica