Nedovršeni DOGOVORI ratara uz još sastanaka: NEZADOVOLJSTVO stoji

Nedovršeni DOGOVORI ratara uz još sastanaka: NEZADOVOLJSTVO stoji

Na poslednjem sastanku između premijerke Ane Brnabić, ministrice poljoprivrede Jelene Tanasković i poljoprivrednih udruženja postignut je stepen saglasnosti u rešavanju zahteva poljoprivrednika. Pregovori su kulminirali dogovorom o dodatnom sastanku u narednim danima. Iako su mnogi zahtevi prihvaćeni, poljoprivrednici su izrazili nezadovoljstvo, ističući da su neki aspekti ostali nedefinisani.

 

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika, prisutan na sastanku, objasnio je da su poljoprivrednici dogovorili dobijanje 18.000 subvencija do 31. maja, dok će preostalih 17.000 biti uslovljeno deklarisanjem semena. Ova odluka, zasnovana na pravilima sličnim praksama u susednim zemljama, izazvala je zabrinutost poljoprivrednika južno od Save i Dunava, strahujući da bi mogli biti uskraćeni za subvencije.

Jovan Jovanov, iz udruženja Složni Pidikanci iz Bavaništa, izneo je zabrinutost zbog uslovljavanja subvencija putem deklarisanja semena, navodeći da bi ovakav pristup mogao stvoriti probleme u isplati subvencija za useve poput pšenice i soje, koji se uglavnom seju sa domaćim, nedeklarisanim semenom. Upozorio je da bi ovo moglo rezultirati nemogućnošću ostvarivanja punih subvencija za poljoprivrednike.

Poljoprivrednici su takođe istakli zahtev za prodaju dizela bez akciza na svim pumpama namenjenim poljoprivrednicima. Međutim, zbog postojeće zakonske regulative, koja zahteva promenu Zakona o akcizama, dogovoreno je da se ova inicijativa prilagodi za sledeću godinu.

U celini, iako je postignut napredak u rešavanju problema poljoprivrednika, ostalo je nekoliko otvorenih pitanja koja će biti predmet daljih razgovora na sledećem sastanku.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica