IPARD fondovi: Oblast povrtarstva, voćarstva i stočarstva prioritet u narednom periodu

IPARD fondovi: Oblast povrtarstva, voćarstva i stočarstva prioritet u narednom periodu

Nakon osam godina priče o IPARD-u, deset poljoprivrednika iz Srbije dobilo je ugovore za nabavku mehanizacije, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ilustracija: Poljoprivredna proizvodnja - © Pixabay

U naredne tri godine našim poljoprivrednicima će biti na raspolaganju 400 miliona evra, a prema rečima Ministra poljoprivrede, to je prekretnica u poljoprivrednoj proizvodnji kod nas jer po prvi put, sredstva idu u ruke poljoprivrednika. 

Prema rečima Ministra poljoprivrede, za IPARD je stiglo 504 aplikacija, prvih deset ugovora je uručeno, i da će u narednih dva do tri meseca biti obrađeni.

Kako je rekao, očekuje se da će se u narednih tri godine ta sredstva potrošiti, prenosi Politika.

„Imali smo tri konkursa u prethodnih nekoliko meseci, još četiri do kraja godine. Novi traktori, mehanizacija, prerađivački kapaciteti, oprema za to. Ja se nadam da će srpska poljoprivreda mnogo bolje izgledati posle ovoga, jer će 400 miliona evra biti uloženo u srpsku poljoprivredu”, rekao je Nedimović.

On je dodao i da će konkurs koji je u toku olakšati posao mladim poljoprovrednicima.

„Nadam se da ćemo ove godine imati mnogo veći broj prijavljenih. Prošle godine smo imali oko 740 prijavljenih – 667 projekta smo odobrili sa grantom od 10.000 evra. Ove godine smo povećali ta sredstva”, rekao je Nedimović.

U narednom periodu, rekao je ministar, prioritet su voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo.


„To su tri grane poljoprivrede gde je potrebna fizička snaga – gde su potrebni mladi ljudi, i tu može mnogo da se zaradi”, rekao je on i dodao da je preduzetništvo u poljoprivredi neophodno, a kako kaže – mladi su tu nasušno neophodni.

Izvor: TanjugPolitika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica