Hoće li Kinezi pojesti srpske šljive?

Hoće li Kinezi pojesti srpske šljive?

„Kinezi bi za šest dana mogli da pojedu sav rod šljive iz Srbije, kada bi svakog dana uzeli samo po jednu“, rečenica je koju je izrekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nakon što je ugostio kineskog kolegu Han Čangfua. Da li će Kinezi zaista pojesti naše šljive, a pored njih i ostalo suvo voće, meso i mleko iz Srbije, znaće se posle trodnevne posete kineskog ministra u čijoj delegaciji je bilo desetak direktora velikih fabrika. 
 

Kineski i srpski ministri poljoprivrede nazdravljaju rakijom - © Foto: Biljana Nenković

 

Kinezi su generalno zainteresovani za hranu iz Srbije. Topola kod Kragujevca je odabrana kao reprezentativan region koji su domaći zvaničnici pokazali predstavnicima Kine. Prezentovani su im meso, suvo voće, zatim prerađivački pogoni za pravljenje zimnice, farme krava i junadi i, naravno, vina ovog kraja.
 

Kineski ministar obilazi farmu krava - © Foto: Biljana Nenković

Ministar Han Čangfuo, za koga u Topoli veruju da je među deset najmoćnijih u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, ne daje izjave medijima. Isprobavao je u domaćinstvu Nikolića u Donjoj Trešnjevici vruću rakiju i suvo meso i razgledao savremenu farmu krava. Raspitivao se koliko dece imaju, a potom je obišao fabriku za preradu voća i povrća u Jarmenovcima. Veoma poslovičan, kineski ministar postavljao je domaćinima koncizna pitanja, na osnovu čijih odgovora će verovatno koncipirati saradnju Srbije i Kine u oblasti poljoprivrede.
 

Srbija prošle godine izvezla robu za 3 milijarde dolara

 

Delegacija Kine i Srbije u poseti Topoli - © Foto: Biljana Nenković


Potpisaćemo Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će biti osnov za dalje uklanjanje birokratskih barijera kako bi otpočela trgovina sa Kinom, uključujući i oblast poljoprivrede. Jedno od važnih pitanja je kako da kineski investitori dođu u Srbiju i otvore prerađivačke kapacitete. Poljoprivreda bez prerađivačke prehrambene industrije ne može da funkcioniše“, rekao je ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.
 

Veoma poslovičan, kineski ministar postavljao je domaćinima koncizna pitanja, na osnovu čijih odgovora će verovatno koncipirati saradnju Srbije i Kine u oblasti poljoprivrede.


Iz Srbije već izvozimo na tržište Kine određene vrste poljoprivrednih proizvoda, ali su to mali kontingenti. Cilj nam je da strateško partnerstvo Srbije i Kine koje postoji pretvorimo u ekonomiju i brojeve. U ovom sporazumu ne postoje kvote, već ćemo se tržišno ponašati. Kinezi su zainteresovani za juneće i jagnjeće meso, kao i za voće, dodao je naš ministar.
 

Kineski ministar u poseti fabrici zimnice u Jarmenovcima - © Foto: Biljana Nenković


Nedimović je naveo da je ostalo da se usklade sertifikati za mleko, mleko u prahu i mleko za bebe, te da će verovatno tokom prve polovine ove godine ići u njihov Generalni inspektorat za bezbednost hrane.
 

Dobijen sertifikat za izvoz mesa u Kinu

 

Iskreno, kineski ministar najviše se raspitivao za vina“, otkrio nam je Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola. Gost iz Kine želeo je o vinariji „Aleksandrović“ da zna baš sve. Od tehnologije koju koriste do površine pod vinogradima i vrstama grožđa koje gaje. Za ovu vinariju Kina nije nepoznanica, jer već četiri godine izvoze na kinesko tržište. Najviše u oblasti oko Pekinga.

 

Jedno od važnih pitanja je kako da kineski investitori dođu u Srbiju i otvore prerađivačke kapacitete. Poljoprivreda bez prerađivačke prehrambene industrije ne može da funkcioniše.

Rast standarda u Kini povlači da oni žele lepe i kvalitetne proizvode. Ako mislite da će Kinezi da kupuju jeftinu robu, varate se. Njih ne zanima kvantitet. Oni vole kvalitet“, rekao je Božidar Aleksandrović tokom posete kineskog ministra njegovoj vinariji.
 

Ministar Nedimović poručio: Treba nam što više goveđeg mesa! 

 

A Kinezi vole crvena vina sa voćnim ukusima i mirisima. „Njima je važan i taj deo o antioksidativnim svojstvima crvenih vina. Šumadija ima dobru reputaciju i zaista smo na dobrom putu da izgradimo veliko ime ne samo u Kini, već i u Rusiji i zapadnoj Evropi“, kaže Aleksandrović.
 

Kineski ministar u poseti vinariji Aleksandrović - © Foto: Biljana Nenković

Kineski ministar Čangfuo bio je u Topoli jedno popodne. Kažu da je boravak u Srbiji produžio za jedan dan, i to vreme uskratio Nemačkoj, u koju dalje putuje. Posetu Šumadiji završio je vinom. Odmah je pitao da li može da vidi koje boce odlaze u njegovu zemlju. Potom su usledila još neka veoma važna pitanja domaćinu. „Zašto ste vi odabrani da nasledite porodična posao? Koliko dece imate, i ko će vas naslediti?“ bila su samo neka od pitanja domaćinu tokom obilaska vinarije.
 

Hrana spremeljena za delegaciju iz Kine - © Foto: Biljana Nenković

U Šumadiji se godišnje proizvede oko dva i po miliona boca komercijalnih i ekskluzivnih vina. Kvalitetnih vina proizvede se do milion boca u porodičnim vinarijama na Oplencu. Pored vina, ovaj kraj je poznat i kao voćarski iz koga se godišnje na rusko tržište izveze roda u vrednosti od oko 20 miliona evra.

Sagovornici:
Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede
Han Čangfuo, ministar poljoprivrede Kine
Dragan Jovanović, predsednik SO Topola
Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije

Foto: Biljana Nenković

 

 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica