Ove godine ROD VOĆA u Srbiji biće niži – Rusija NAGLO POVEĆAVA površine pod jabukom

Ove godine ROD VOĆA u Srbiji biće niži – Rusija NAGLO POVEĆAVA površine pod jabukom

Visoke temperature u decembru i januaru, ali i pad temperature koji se očekuje u aprilu, napraviće velike štete voćarskim kulturama u Srbiji, pa će samim tim i prinosi biti niži, rekao je prof. Zoran Keserović za Betu. Sa druge strane treba poraditi na tehnologiji proizvodnje jabuka da se ne bi desilo da za neku godinu mi budemo uvoznici ove voćke iz Rusije.

jabuke i traktor

“Klimatske promene su očigledne, pratim ih od 2010. godine i od tada su temperature u zimskom periodu visoke, ove godine u januaru su bile izmedju 14 i 16 Celzijusovih stepeni, pa će ako padnu temperature do aprila, osetljivo voće kao kajsije, breskve, neke vrste trešanja, pa čak možda i jabuke i kruške, biti oštećene”, rekao je Keserović agenciji Beta.

Dodao je da je u poslednjih desetak godina najgora bila 2012. godina kada je zbog sličnih vremenskih uslova voće u proleće izmrzlo i šteta se procenjivala do 150 miliona dolara.

Najbolja godina u tom desetogodišnjem periodu bila je, kako je rekao, 2013. godina kada je prinos voća bio 1,68 miliona tona. Devizni priliv od prošlogodišnjeg roda biće, prema njegovim rečima, oko 800 miliona dolara i možda će nadmašiti prihode od žitarica.

Srbija je, kako je rekao, u odnosu na bivše republike izrazito voćarska zemlja, pod voćem je 185.000 hektara i proizvodi osam puta više voća u odnosu na Hrvatsku, ali prostor gde bi mogla da se širi je proizvodnja jezgrastog voća, oraha i lešnika, koji su značajno zastupljeni u uvozu.

Izvoz jabuka za Rusiju

Keserović je rekao da se jabuke iz Srbije izvoze i u Rusiju, bez obzira na prepreke u transportu i rast površina pod jabukama u toj zemlji.

Keserović smatra da Srbija, ukoliko želi da nastavi sa izvozom jabuka, mora podizati nivo tehnologije proizvodnje i smanjenja troškova da se ne bi desilo da za desetak godina postane uvoznik jabuka iz Rusije.

Rusija, kako je rekao na južnom Kavkazu naglo povećava površine pod jabukama, godišnje po 1.500 hektara, a na nekim površinama koristi tehnologiju koja je čak i savremenija nego u Srbiji.


Uz to, prema rečima Keserovića, Rusija ima jeftino gorivo i radnu snagu, pa i Srbija mora snižavati troškove proizvodnje jabuka, možda objedinjavanjem ponude, uvodjenjem mehanizovanog orezivanja voća, kao i smanjenjem drugih izdataka da bi cena tog voća bila konkurentnija cenama jabuka proizvedenim u Rusiji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica