Ministarka: Ukidanje carina na UVOZ PRASIĆA pomoći će obnavljanju stočnog fonda

Ministarka: Ukidanje carina na UVOZ PRASIĆA pomoći će obnavljanju stočnog fonda

Prema rečima ministarke Jelene Tanasković, odluka Vlade Srbije da ove godine bude ukinuta carina na uvoz prasadi do 50 kilograma kao i prelevman od 8,7 din/kg za tov prasadi i tov goveda može da pomogne u unapređenju stočnog fonda.

prasići u toru

“Ova mera je doneta kao mera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Po procenama i analizama za prethodne dve godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi”, rekla je ministarka Tanasković za Tanjug.

Dodala je da je u prethodnom periodu naš stočni fond smanjen i da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmeren na svinjogojstvo i govedarstvo.

Tanasković je istakla da će se ovim merama, proizvođačima omogućiti da kratkoročno, u toku jedne godine koliko traje njihova primena, uvezu kvalitetnu prasad koju će ovde hraniti našom hranom i koju ćemo imati za naše potrebe.

Prema njenim rečima, država će zbog ukidanja carina i prelevmana biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko je iz ova dva izvora prihodovano prošle godine.

Inače, najviše prasadi se u Srbiju uveze iz Evropske unije.

Izvor: Dnevnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica