Konkurisanje za IPARD podsticaje treba shvatiti ozbiljno

Konkurisanje za IPARD podsticaje treba shvatiti ozbiljno

Raspisivanjem prvog javnog poziva 25. decembra prošle godine, koji se odnosi za bespovratna sredstva IPARD programa za investiranje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, odnosno za kupovinu nove mehanizacije i opreme, te raspisivanjem još jednog poziva 4. januara ove godine za kupovinu novih traktora, nakon 5 godina čekanja zbog administrativnih prepreka zvanično je počeo IPARD program u Republici Srbiji.

Ilustracija: IPARD nabavka nove mehanizacije - © Pixabay

Kroz IPARD program Evropska unija finansijski pomaže državama koje pretenduju na članstvo kako bi novim investicijama brže i lakše ostvarile veći standard razvijenosti i usaglašavanje sa evropskim normama.

IPARD naš nasušni

Raspisivanju javnih poziva, kojima se našim poljoprivrednicima obezbeđuje 40 miliona evra za nabavku novih traktora i poljoprivredne mehanizacije, prethodilo je dobijanje akreditacije za korišćenje 175 miliona evra iz IPARD fondova. Pre toga je Evropska komisija završila revizorsku kontrolu utvrđujući da su svi tehnički uslovi ispunjeni za otvaranje prvih javnih poziva za bespovratna sredstva.

Uslovi za zaštitu bilja u okviru IPARD programa

Pravo na IPARD sredstva ostvaruje lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i to kao fizičko lice koje je nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je preduzetnik, privredno društvo ili aktivna poljoprivredna zadruga. Bitno je da poljoprivrednik bez obzira kroz koji se oblik javlja za sredstva, ima uredno poslovanje, da nad njim nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, da mu računi nisu u blokadi duže od 30 dana u periodu od 12 meseci pre podnošenja zahteva, te da ima izmirene obaveze prema državi po osnovi javnih i poreznih davanja.

Ilustracija: Proizvodnja povrća - © Pixabay


Kroz ove javne pozive IPARD-a poticaji za investicije su podeljene u sektore mleka, mesa, voća i povrća i ostalih useva.

Pored svega navedenog, lice koje konkuriše za bespovratna sredstva mora imati prebivalište, odnosno sedište, na teritoriji regiona Beograda, Vojvodine, Šumadije i zapadne, južne i istočne Srbije. Pored toga, važno je da korisnik nije preuzeo nijednu radnju za traženu investiciju pre donošenja rešenja o odobravanju projekta, osim za opšti trošak, u šta se po IPARD-ovom pravilniku najčešće ubraja trošak konsultanata i stručnih osoba za pripremu projekata i poslovnih planova, koji se dele na jednostavne i složene poslovne planove, u zavisnosti da li se radi o projektima ispod ili iznad 50.000 evra.


Stručno znanje uslov konkurisanja za IPARD podsticaje


Sa zadnjim danom sprovođenja programa u Hrvatskoj uspešno su završena 693 projekta, a korisnici su najčešće odbijani zbog proceduralnih grešaka, neadekvatne i nepotpune dokumentacije, zastarele dokumentacije, ali i neodrživosti pojedinih poslovnih planova. 

Nabavka svih roba i usluga za IPARD projekat obavlja se kroz ograničeno prikupljanje ponuda, s tim da se za investicije do 20.000 evra prikuplja jedna, a za one iznad tog iznosa tri ponude od ponuđača iz prihvatljivih zemalja nabavke propisanih posebnim pravilnikom.

 

Ilustracija: Iznos povraćaja - © Pixabay

Iznos podsticaja zavisi od nekoliko faktora i iznosi 60% od ukupno prihvatljivih troškova umanjenih za PDV, odnosno 65% ukoliko je korisnik mladi poljoprivrednik po standardima Evropske unije, odnosno ukoliko na dan podnošenja projekta ima manje od 40 godina, odnosno 70% od ukupnih troškova ukoliko se investicija odnosi na planinska područja koja su definisana posebnim pravilnikom.

IPARD: Uskoro prvi poziv za nabavku traktora

Za investicije u IPARD-u i bespovratna sredstva od velikog značaja je poljoprivredna škola ili iskustvo u poljoprivredi. U sklopu projekta je propisana i posebna bodovna lista na osnovu koje se na kraju i donosi konačna rang lista prema broju korisnika i iznosu raspoloživih sredstava. Specifičnost IPARD-a, za razliku od pristupnih fondova, ogleda se u tome što se zahtev za isplatu sredstava, odnosno za povraćaj investicije podnosi tek nakon završetka kompletne investicije iz poslovnog plana, što u većini slučajeva korisnicima otežava put do potrebnih sredstava.

Kako pravna lica mogu da ostvare prava na IPARD posticaje

Ovaj program je zadavao velike probleme i u nekim zemljama Evropske unije. U Hrvatskoj je u celom programskom razdoblju IPARD-a bilo stavljeno na raspolaganje 129,9 miliona evra uz obavezu da se iz nacionalnog budžeta izdvoji dodatnih 42,7 miliona. Sa zadnjim danom sprovođenja programa uspešno su završena 693 projekta, a korisnici su najčešće odbijani zbog proceduralnih grešaka, neadekvatne i nepotpune dokumentacije, zastarele dokumentacije, ali i neodrživosti pojedinih poslovnih planova.

IPARD - © Agromedia

Treba reći da se radi o kompleksnom projektu sa puno proceduralnih pojedinosti, zbog kojih je poželjno da poljoprivrednici potraže stručnu pomoć u vidu konsultanata sa iskustvom u sprovođenju evropskih projekata.

Kofinansiranje i standardi suština IPARD programa

Prva dva poziva se završavaju 26. februara ove godine, tako da svi vi koji planirate da konkurišete za bespovratna sredstva iz ovog programa imate još jako malo vremena da to i učinite i pripremite projekat u roku.

Autor: Miroslav Mašić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica