HRANA U MASKIRNOJ UNIFORMI

HRANA U MASKIRNOJ UNIFORMI

Na jednom mestu u kultnoj knjizi Hazarski rečnik piše: ,,Kada se probudite i ne boli vas ništa, znajte da niste više među živima”. Oni koji se bave poljoprivredom i proizvodnjom hrane ne treba ni najmanje da brinu. Njih boli, štreca, probada, steže i guši sa svih strana i u svako doba dana, pa i onda, kada se bude. Ti bolovi i mučnine zapravo ih podsećaju da treba da nastave da rade, jer to je najbolji lek, pa makar bio i na njihovu štetu. Nažalost, zbog takvih okolnosti nisu samo oni pod stresom, već i hrana koju proizvode od, primera radi, žitarica do svinjskog mesa. Negde zbog zloupotrebe a drugde zbog nebrige, aljkavosti i neodgovornosti.

Odustajanje Rusije od sporazuma o slobodnom izvozu žitarica iz Ukrajine, sa kojom je inače preko 500 dana u ratu, diglo je na noge najveći deo svetske javnosti. Glas su podigli i iz Ujedinjenih nacija, Evropske unije, brojne diplomate, humanitarne organizacije, i očekivano, poglavar Vatikana papa Franjo. Ovako nešto, žito, odnosno poljoprivreda odavno, a možda, nikada nije doživela.
Postala je i oružje i meta.Nema sumnje, to je još jedna civilizacijska sramota i poraz. Svaki njen zagovornik i izvršilac, kako bi rekao akademik Dejan Medaković: ,,Treba da odbaci ili vrati ordenje svoje“!

više od istog autora

KROFNA

RASKORACI

ŽITO KAO TOMAHAVK

Iz navedenih organizacija i institucija, ali i pojedinci poput generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, predstavnika EU za spoljnu politiku Đuzep Borelja , odnosno Kristofera Hila ambasadora SAD u Srbiji i drugih, upućena je na adresu Rusije i celokupne javnosti, da se hrana ne sme koristiti kao oružje. Niti, natovareni brodovi sa žitaricama tretirati kao vojni objekti sa postrojenim raketama, dronovima i sličnim letećim „ćilimima“ili zloslutnim „tomahavkama“…

Za ovakva upozorenja rečeno je da nisu nikakve igre rečima, već faktično stanje sa terena koje može da dovede do dalekosežnih posledica na globalnom planu. Naime,izvoz pšenice, ječma i kukuruza iz Ukrajine, koja slovi za jednog od najvećih svetskih proizvođača, ne pomaže samo opstanak njene razorene ekonomije, već od tog transporta zavisi prehrambena sigurnost više desetina zemalja sa preko 400 miliona stanovnika. Zabrinutost UN, EU i drugih humanitarnih organizacija je dodatno veća, jer oni pod povoljnim cenovnim uslovima, kupuju žitarice iz Ukrajine, koje isporučuju najsiromašnijim i sa hranom najugroženijim zemljama na svetu. Radi se o Avganistanu,Dzibutiju, Etiopiji, Keniji, Somaliji, Sudanu i Jemenu. Ako brodovi iz crnomorskih luka ubrzo ne isplove stanovnici tih zemalja suočiće se sa glađu koja vodi ka najgorem scenariju.

IZGLADNJIVANJE JE GREH

Skrštenih ruku i bezbrižni neće biti ni u dobrom delu drugih zemalja, pre svega jer će bez žitarica iz Ukrajine, situacija na globalnom tržištu biti poremećena što će se odraziti na povećanje cena i kašnjenja sa uvozom.Ilustracije radi ukrajinska žitnica godišnje isporuči tržištu jednu osminu ukupnih svetskih količina pšenice, šestinu kukuruza, odnosno jednu petinu ječma…
Činjenica je da se u ratnim sukobima poteže za svakoraznim sredstvima, da se često gubi razum, ali ugrožavanje života sa zabranom slobodnog kretanja hrane što dovodi do nečijeg iscrpljivanja glađu, iznad svega, je greh! Zbog te načelne definicije nameće i potreba da se jasnim i nedvosmislenim Međunarodnim konvencijama i drugim dokumentima, najstrože zabrani, da se hrana koristi KAO ORUŽJE ILI RATNI OBJEKAT.
Možda će to biti, jedina pozitivna okonost, koja će proizaći iz ratnih sukoba između Ukrajine i Rusije?!

DOK VIRUS HARA, PEČENJARE SE ČEŠLJAJU

Pod svojevrsnim stresom ovih dana su domaći uzgajivači svinja.Ne znaju kuda udaraju. Dok virus afričke kuge, preti da uništi ovu granu stočarstva farmeri su ljuti na sve i svakoga. Dodatnu temperaturu podigla je informacija da je po naređenju aktuelne ministarke za poljoprivredu fokus na suzbijanju opasnog virusa stavljen na kontrolu pečenjara na zaraženim područjima.
Zoran Milićević predsednik Udruženja proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) zajedno sa svojim saradnicima zbog „češljanja“ pečenjara i kašnjenja preventivnih mera na suzbijanju afričke kuge svinja, zatražili su hitnu sednicu Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije.On kaže da je situacija na terenu alarmantna i da je neophodno u okviru strogih preventivnih mera pored predstavnika veterinsrskih i sanitarnih službi uključiti policiju i vojsku.
Zbog ozbiljnosti situacije, gde je do sada izvršena eutanazija preko 20.000 grla svinja, zatražili su da sednici Sklupštinskog odbora prisustvuju premijerka i predsednik države.

SVINJETINA NA GRAME

Uvek „dobro“ obavešteni mediji u vanrednim prilikama kao što je ova sa afričkom kugom svinja izađu sa nekom ekskluzivom. Tako jedna od njih glasila da će se zbog epidemije ta vrsta mesa uskoro kupovati na grame.Dakle, svinjetine neće biti osim na fotografijama flajera odštampanih još početkom godine?!
Mnogo bliže istini je da će svinjetine biti ko drva, ali jedino uz neizvesnost po kojoj ceni? Naprosto, nezasiti uvoznički lobiji, trgovinski lanci kao i drugi dobavljačii naći će tu vrstu mesa makar morali da idu nakraj sveta.Baš njih, kao i mnoge druge zadrigle aparatčike, briga za domaće svinjarstvo i njegov opstanak!
Bojim se da će na nekoj od brojnih domaćih farmi svinja, uskoro biti krupnim slovima ispisano:da onaj koji poslednji izađe UGASI SVETLO! To je jedan od mogućih epiloga za naše agrarne svinjarije koje su zapljusnule i pojedine delove sveta gde poljoprivrednim proizvodima, odnosno hrani navlače maskirne uniforme i stavljaju oružje u ruke. Gore, od bilo kojeg!
Takvi bi koliko sutra, ne već odmah, trebali: da poskidaju i odbace svoje ordenje!!!


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica