Veličina ipak nije bitna! Ovo je farma koja može da stane u vašu kuhinju!

Veličina ipak nije bitna! Ovo je farma koja može da stane u vašu kuhinju!

Verovatno u kući imate mikrotalasnu, toster ili gomilu drugih aparata koje koristite u pripremi hrane, ali koji vam ne mogu pomoći pri njenom uzgoju. To bi sada moglo da se promeni, zahvaljujući novom automatizovanom sistemu Nanofarm, koji može da uzgaja povrće i bilje na površini jednog kuhinjskog stola. 

Paradajz - © Agromedia

Ključ za uzgajanje povrća uz pomoć Nanofarma, koji je manji od mini-frižidera, jesu posebne biljne podloge koje su napravljene od više slojeva tkanine i papira. Biljne podloge podsećaju na jastučiće koji sadrže seme i iste one vrste hranljivih materija koje se koriste u tradicionalnim povrtarstvu, kao što su azot, fosfor i kalijum.

Hranljive materije biljka u prirodi dobija iz obnovljivih izvora kao što je đubrivo. Jastučići su biorazgradivi i postavljaju se na vrh rezervoara napunjenog vodom.

Najmanja farma Nanofarm - Printscreen Youtube

Rast biljaka traje između 2 i 4 nedelje zahvaljujući spektru svelosti LED sijalica, koje pružaju onoliko svetlosti koliko i sunce u toku jednog letnjeg dana u Kaliforniji. Ipak ove sijalice troše manje od jednog dolara električne energije mesečno, kažu u toj kompaniji.

 

Pročitajte: NOVE tanjirače na našem tržištu – rezultat rada ruskih naučnika

 


U ovoj američkoj kompaniji, takođe navode, da se uz pomoć Nanofarma mogu uzgajati i različite grupe povrća kao što su romano salate, rotkvice i kelj, ali i bilje poput bosiljka, majčine dušice i korijanadera.

Koliko god da ovo zvuči primamljivo, sigurno je da će proći još mnogo vremena pre nego što budete mogli i da pomislite da ovaj proizvod imate u svom domaćinstvu. Nanofarm je trenutno u fazi razvoja i trebalo bi da se prva verzija tog sistema nađe na američkom tržištu najranije do kraja naredne godine

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica