Tri rezervata prirode u okolini Sjenice – predlog za mini odmor

Tri rezervata prirode u okolini Sjenice – predlog za mini odmor

Na teritoriji opštine Sjenica se nalaze četiri zaštićena prirodna dobra. Sva ova područja su zaštićena od strane države kako bi se zaštitile jedinstvene prirodne celine i objekti.

Uvac © Wikimedia

 Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja (zaštićeno dobro I, II i III reda). Nalazi se u kanjonu reke Uvac, na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš, uklješten između masiva planina, Zlatar na jugozapadu i Javor na severoistoku. Minimalna nadmorska visina u rezervatu je 760 m, a maksimalna 1322 m.

Beloglavi sup zaštitni znak Uvca 

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ predstavlja rajsko mesto ne samo za turiste, nego i za prave poznavaoce prirode, speleologe i ornitologe. U njemu žive 104 vrste ptica. Najčuvenija i najznačajnija od njih je Beloglavi sup, korisna, retka, najveća ptica koja živi u našoj zemlji. Najatraktivniji deo jesu uklješteni meandri na Sjeničkom jezeru na koje se najlepši pogled pruža sa vidikovaca, a koje redovno posećuju beloglavi supovi. Do vidikovaca se može doći kombi ili terenskim vozilima, a meandri se mogu obići čamcima (u organizaciji Turističke agencije Sjenica).

Severozapadno od Sjenice 21 kilometar, uz putni pravac Sjenica-Ivanjica, lociran je jedinstven Specijalni rezervat prirode „Paljevine“. Ovo područje je stavljeno pod zaštitu države zato što je veliko prirodno stanište retke vrste četinara Piramidalne jele . 

Lepote Peštera

Nekada davno, Pešter je bila prekrivena nepreglednom šumom, koja je merena stotinama hiljada hektara. Poslednji fragment te nepregledne šume veličine samo 11 ha, nalazi se u blizini sela Ugao, koji je država zaštitila kao Specijalni rezervat prirode „Gutavica“.

Park prirode „Golija“ je prvi i jedini rezervat biosfere u našoj zemlji. Vlada Srbije donela je 2001. odluku kojom se ovo područje stavlja pod zaštitu UNESCO, u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Do ovog područja se može doći asfaltnim putem preko Novog Pazara ali i znatno kraćim, solidnim makadamskim putem iz Sjenice.

Izvor:PSSS

Autor:Dipl.inž.Silvija Hodžić


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica