TERETANA ZA BAŠTOVANE: Samo sat vremena u bašti čini čuda vašem telu

TERETANA ZA BAŠTOVANE: Samo sat vremena u bašti čini čuda vašem telu

Osim što ćete sebe obezbediti sa zdravim povrćem i voćem, bavljenje baštovanstvom će učiniti niz benefita za vaše telo, koje su mnogo veće od konzumiranja zdravih plodova.

Urbano baštovanstvo: Samo sat vremena u bašti čini čuda vašem telu - © Wikimedia

Postoji dosta nelogičnosti u našim životima i ponašanjima. Na primer, ljudi koriste pokretne stepenice da ne bi pešačili, a onda odlaze u teretanu i vežbaju na traci za trčanje.

Ako idete u supermarkete da kupujete voće i povrće, a zatim u teretanu da vežbate, zašto te dve stvari ne bi spojili provodeći vreme u bašti?

Bašta traži rad i malo napora. Sigurno će vas iznenaditi koliko kalorija ovaj rad može da sagori. Za samo sat vremena možete potrošiti prosečno 510 kalorija. Radi poređenja, toliko kalorija se potroši za sat vremena trčanja sporijim tempom. Ali, nije samo sagorevanje kalorija benefit baštovanstva za naše fizičko zdravlje.

Kako rad u bašti deluje na naše telo?

Bašta deluje na naš ceo organizam, što bi naš narod rekao „od glave do pete“. Sigurno niste znali da baštovani imaju niži nivo hormona stresa, kortizol, bolje noću spavaju, opušteniji su i boljeg mentalnog zdravlja.

Kao fizička aktivnost, baštovanstvo na prirodan način poboljšava rad srca, gradi i povećava izdržljivost i smanjuje rizik od srčanog udara i šloga. Samo 30 minuta telesne aktivnosti umerenog nivoa veći broj dana u nedelji može sprečiti i kontrolisati visoki krvni pritisak. Čak i američki Nacionalni institut za srce, pluća i krv preporučuje baštovanstvo 30-45 minuta kao meru potrebne fizičke aktivnosti.

Urbano baštovanstvo: Samo sat vremena u bašti čini čuda vašem telu- © Radenka Kolarov /Agromedia

Čupanje korova, okopavanje, grabuljanje i pakovanje lišća znači konstantno savijanje, uvrtanje, dizanje i nošenje – sve to ojačava leđne mišiće. Samo treba voditi računa da se klekne prilikom čupanja korova, da se ne savijate iz struka ka zemlji kako bi sprečili eventualne povrede leđa.


Osim na leđa, radovi u bašti imaju efekte i na ruke. Orezivanje žive ograde sa makazama, ne samo da ojačava tricepse i bicepse, već jača i druge grupe mišića. Da ne pominjemo efekat kopanja ili okopavanja na ruke jer su to mnogo teži radovi nego orezivanje žive ograde. Rad, kao što je grabuljanje i nošenje lišća, takođe može tonirati nadlaktice i povećati fleksibilnost i snagu. Okopavanje i čupanje korova će vam omogućiti da imate jaču šaku i bolju pokretljivost prstiju.

Urbano baštovanstvo: Samo sat vremena u bašti čini čuda vašem telu - © Agromedia

Rad u bašti vam može pomoći da skinete salo sa stomaka. Čupanje korova na rukama i kolenima zahteva pokretanje snage ne samo ruku, već aktivira i trbušne mišiće što pomaže njihovom jačanju.


Dok se pomerate da čupate korov sa jednog na drugo mesto, aktivirate i tonirate mišiće gluteusa što pomaže da imate zategnutu zadnjicu.

Pored toga, bavljenje baštovanstvom poboljšava ravnotežu i fleksibilnost i sprečava padanje (ovo je posebno izraženo kod starijih osoba).


Urbano baštovanstvo: Samo sat vremena u bašti čini čuda vašem telu - © Agromedia

Kada ste na otvorenom i koža je izložena suncu, a to omogućava telu da stvara vitamin D. Ovaj vitamin pomaže našem telu da apsorbuje kalcijum, mineral neophodan za stvaranje kostiju.

Pored svega navedenog, interakcija sa drugim baštovanima oko sebe i prijateljsko čavrljanje, razmena mišljenja i saveta poboljšava socijalne veštine, a boravak napolju i gajenje biljaka dovodi do toga da se bolje osećate duhovno i mentalno.

Dodatne prednosti baštovanstva

Osim za telo, baštovanstvo donosi niz drugih koristi kao što je konzumacija zdravije hrane, ušteda novca, sigurnije i jeftinije snadbevanje organskim voćem i povrćem. Pored toga, nesvesno ćete obezbediti stanište za mnoge dobre insekte i dati doprinos protiv zagađenja.

Naravno, sve je to pod uslovom da imate malo zapuštene zemlje iza zgrade ili svoje parče zemlje van grada. Ako ne, razmislite o pridruživanju i pokretanju zajedničke urbane bašte u svom gradu ili kraju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica