„Pametnija“ poljoprivredna proizvodnja i niži troškovi uz moderne tehnologije

„Pametnija“ poljoprivredna proizvodnja i niži troškovi uz moderne tehnologije

Poljoprivredu mnogi smatraju tradicionalnom granom privrede u kojoj nema previše inovacija. Međutim, sve je više modernih rešenja za probleme današnjih poljoprivrednika. Razvoj tehnologije se ipak odvija toliko brzo da mnogi poljoprivredni proizvođači nisu sa njim upoznati, niti mogu da ga isprate. Za vas smo istražili koje su to „pametne“ tehnologije koje predstavljaju budućnost poljoprivrede. 

 ©Pexels

 

Upotreba dronova u poljoprivredi

Reč „dron“ prevedena na naš jezik znači trut, a danas je poznatija kao naziv jednog specifičnog uređaja. Dron je zapravo vrsta letelice bez pilota, manjih dimenzija i mase do 10 kilograma. Ne može da leti dugo, niti na većim visinama, opremljen je kamerama i senzorima, i ima sposobnost da ponese manji teret. Njime se upravlja daljinski, a novijim modelima čak i preko telefonske aplikacije.

Upotreba drona u poljoprivredi zasniva se na njegovoj mogućnosti prenošenja slike iz vazduha, pa se zato koristi kao vid nadzora poljoprivrednih površina. Zbog svojih nižih troškova upotrebe, ima prednost nad korišćenjem helikoptera i aviona. Osim nadzora, ove bespilotne letelice se mogu upotrebljavati i za mapiranje terena, kreiranje ortofoto karti i uočavanje štetočina, u zavisnosti od potreba vlasnika površine koja se nadgleda.

Primer upotrebe drona

Moguće je i da dron samostalno, bez upravljanja sa zemlje, uz pomoć infracrvenih zraka skuplja informacije o nivou fotosinteze u biljkama. Kao rezultat možemo videti koja su to kritična polja, i na te predele opet poslati dron radi uzimanja kvalitetnijih fotografija. Na osnovu njih možemo videti kakvo je stanje sa našim usevima i odlučiti koje mere treba primeniti, i tako na vreme eliminišemo gubitke i smanjimo troškove
 

3 najkorisnije poljoprivredne aplikacije na srpskom jeziku 

 

Upotreba pametnih tehnologija kod navodnjavanja i zaštite bilja

Poljoprivrednici su se često, kada je navodnjavanje u pitanju, oslanjali na iskustvo od prethodnih godina, ili na ličnu procenu. Umesto toga, korišćenje novih, takozvanih „pametnih“ tehnologija, daje vam tačne podatke o potrebama biljaka za vodom kako ne bi došlo do prezasićenja istom.


 ©Pexels

 

Sistem senzora iz zemljišta neprekidno prikuplja informacije o vlažnosti i temperaturi i prenosi ih korisniku kako bi na osnovu njih prilagodio potrebnu količinu vode. Ključni cilj upotrebe ovih tehnologija je racionalizacija, pa ćete tako njihovim korišćenjem smanjiti troškove, ali i eventualno oštećenje zemljišta.


Kada se radi o zaštiti bilja, na osnovu podataka dobijenih preko senzora u zemljištu, može se vršiti usklađivanje količine pesticida sa potrebama biljaka, čime se smanjuju troškovi, ali i zagađenje okoline.
 

Elektronska knjiga polja
 

Svaki poljoprivrednik zna da je knjiga polja osnova organizovane poljoprivredne proizvodnje. Od sada možete lakše upravljati svim procesima vezanim za vaš agrobiznis, kao što su troškovi, radni sati, sezonski poljoprivredni radovi, potrošeni materijal po proizvodnim tablama, i mnogi drugi. Možete imati i pregled parcela preko digitalnih mapa i uvid u primenjene mere prihrane i zaštite bilja, i to sve na jednom mestu – u elektronskoj aplikaciji koja će biti vaš pomoćnik u postizanju boljih prinosa.
 


Savremeni poljoprivrednici se informišu i kupuju preko interneta

 

Bilo da vas ove nove tehnologije pomalo plaše, ili ste za njih već čuli i koristite ih, pozivamo vas da bar razmislite da li bi vam one bile od pomoći i da li biste ih isprobali, ako bi to značilo manje troškove, veće prinose i manje briga.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica