Pametna upotreba vode: Uzgoj riba u kombinaciji sa hidroponikom

Pametna upotreba vode: Uzgoj riba u kombinaciji sa hidroponikom

U svetu su sve popularnija poljoprivredno-akvakulturna gazdinstva. Ono o čemu se najviše govori i po čemu se ovakva gazdinstva ističu kao dobar primer, jeste pametno i racionalno iskorišćavanje vode u proizvodnji. O ovome se treba informisati, kako zbog ideje o potpunom iskorišćavanju vodenih resursa, tako i da bismo spremni dočekali trenutak kada će se ovakve tehnike uzgajanja biljaka pojaviti i kod nas.

 

Kod akvaponike bitna svaka kap vode - ©Wikimedia

 

Javnosti su već neko vreme poznate hidroponika i aeroponika – savremene tehnike gajenja biljaka. Posle hidroponike, gajenja biljaka u vodi, i aeroponike, gajenja velike količine biljaka na malom prostoru, stručnjaci su razvili novu, vrlo efikasnu metodu uzgova poljoprivrednih proizvoda. Akvaponika je praksa uzgoja ribe u kombinaciji sa hidroponikom. Poljoprivredna gazdinstva u svetu koja koriste akvaponičku tehnologiju, mogu smanjiti potrošnju vode za čak 90% u odnosu na gazdinstva koja se bave tradicionalnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Akvaponika je u svetu postala trend. Kombinacija akvakulture, prakse uzgoja ribe, i hidroponike, uzgoja biljaka u vodi bez zemlje, predstavlja jedan od primera takozvanih recirkulacionih sistema koji se u svetu nazivaju integrisana akvakulturna poljoprivreda. Kako poljoprivredni sektor u svetu koristi oko 70% raspoložive slatke vode, vest o uštedi vode pri primeni ovakve proizvodnje je jako dobra za poljoprivredni sektor.

 

Hidroponika štedi veliku količinu vode u proizvodnji - ©Pixabay

Inovacije u načinu uzgoja hrane ključne za opstanak

U regonima u svetu gde već postoji problem sa oskudnim rezervama vode, ovakve inovacije u načinu uzgoja hrane su ključne za opstanak. Takvi regioni su pre svega Bliski Istok i Severna Afrika. U ovakvim regionima, što veća ušteda vode u proizvodnji hrane nije samo dobra praksa, već i jedino moguće dobro rešenje.


U akvaponici, voda ima dvostruku namenu: u vodi se uzgajaju ribe, ali i usevi, pa se pomoću jednog resursa dobijaju dva proizvoda odjednom. Ovo nije jedina prednost akvaponike. Naime, otpad koji nastaje u uzgoju ribe, koristi se za đubrenje biljaka. Sa druge strane, biljke čiste vodu u kojoj se uzgajaju ribe. Ovo je jedinstven način proizvodnje više hrane sa manje upotrebljenih resursa. Kako stručnjaci smatraju, ovakvi modeli uzgoja predstavljaju budućnost poljoprivrede, i naročito bi bili pogodni za one zemlje u kojima inače postoji manjak obradivog poljoprivrednog zemljišta i koje imaju problema sa kvalitetom zemljišta.

Ovakvi sistemi uzgajanja poljoprivrednih proizvoda već se primenjuju u nekim zemljama, poput Omana, Egipta i Alžira, i to uz stručnu pomoć i nadgledanje od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica