Kore od voća i povrća veoma su korisne za ishranu biljaka i čišćenje kuće

Kore od voća i povrća veoma su korisne za ishranu biljaka i čišćenje kuće

Ne bacajte ljuske od voća i povrća jer su veoma korisne- © Pixabay

Ukoliko imate baštu ili terasu ili samo saksijsko cveće, nemojte bacati kore od voća i povrća. Mogu vam poslužiti da napravite prihranu za biljke, tako što ćete ih pustiti samo nekoliko sati da odstoje u vodi, a onda biljke zaliti sa tom vodom.

Osim toga, ako imate baštu, ljuske od voća i povrća možete da kompostirate.

Dok pripremate salatu, supu ili čorbu, napunite posudu sa korom povrća koju biste bacilli. Iznenadićete se količinom izgubljene hrane. Sakupljena kora može da bude deo komposta, ali postavlja se pitanje zašto biste samo kompostirali, kada možete toliko drugih stvari da uradite sa njima.

Da li ste znali da su ljuske od voća i povrća vrlo hranljive i da mogu na bezbroj načina da se spreme? Ovo je posebno interesantno za sve koji su vegeterijanci. Neke od stvari koje možete da pripremite od kora organskog voća i povrća će vas iznenaditi, dok su druge upotrebe kora stvar zdravog razuma.

Upotreba kore od voća

Šta učiniti sa korom od pomorandže ili bilo kog drugog citrusa? Prvo, možete da ih stavite na dno kante za smeće kako bi je očistile i zamirisale. Zatim, možete da napravite bombone. Potrebno je samo malo vode, sećera, kore od agruma i termometar za bombone. Možete da ih ubacite u likere, sirće ili ulje kako biste im dali dodatnu aromu.

Ne bacajte ljuske od voća i povrća jer su veoma korisne- © Pixabay

Kora od limuna sadrži visok nivo limunske kiseline, prirodnog sredstva za čišćenje. Pomešajte sirće, vodu i kore od limuna u bočicu sa sprejem i koristite za čišćenje kuhinje ili kade. Isperite vodom i uživajte u osvežavajućem mirisu citrusa.

Kora grejpa je bogata vlaknima i antioksidansima i može da se napravi odličan čaj. Jednostavno, kore od grejpa prokuvajte 15 minuta u kipućoj vodi. Izvadite ih, pustite malo da se čaj ohladi i zasladite medom.

Kora od banane može da se iskoristi da ispolirate cipele, a možete ih iskoristiti i kao veoma hranljivu prihranu za biljke.  


Voće je inače jedan od glavnih sastojaka mnogih kozmetičkih proizvoda. Uzmimo, na primer, avokado. Za ovo voće se kaže da ima hidrirajuća svojstva i zato se može naći u šamponima, regeneratorima i losionima. Umesto da bacite koru od avokada možete svojoj koži da pomognete, tako što ćete utrljati unutrašnji deo kore na kožu i ostaviti da stoji 15 minuta, pa isprati hladnom vodom.

Takođe, kore od voća se mogu iskoristiti da bi se osvežio vazduh prostorija u kojima boravimo. Citrusi su savršeni za ovu namenu, ali isto tako ljuske od jabuka ili krušaka. Možete ih potopiti u vrelu vodu da unesete miris voća u vazduh.

Šta uraditi sa korom od povrća?

Kore od povrća mogu da se isitne u blenderu, iskombinuju sa medom i maslinovim uljem. Ovako napravljen piling za lice obiluje hranljivim sastojcima za kožu.


Ako želite da probate da ih konzumirate, to je sjajna ideja. Vrlo je važno naglasiti da sve ljuske voća i povrća koje koristite za ishranu treba prvo dobro oprati.

Možete da pomešate kore povrća, kao što su krompir, paštrnak ili šargarepa sa kašikom maslinovog ulja, malo belog luka i bibera ili karija. Stavite sve to na tacnu za pečenje u jednom sloju i pecite na 200 stepeni, dok kore ne budu hrskave i ne porumene. Proverite ih za 5-6 minuta da vidite da li su gotove; ako nisu, pecite ih još 2-4 minuta.


Ukoliko koristite kore od krompira, spremite ih odmah po ljuštenju, jer će početi da menjaju boju i puštaju vodu. Kora od ostalog korenastog povrća može da se čuva nekoliko dana u frižideru, dok ne poželite da je spremite.

Izvor: Gardening know how

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica