Ministar Krkobabić: Nastavlja se jačanje i širenje zadrugarstva

Ministar Krkobabić: Nastavlja se jačanje i širenje zadrugarstva

Ministarstvo za brigu o selu na čijem čelu je Milan Krkobabić baviće se, pre svega, strateškim unapređenjem položaja sela i seoskog stanovništva, a jedan od bitnih ciljeva je pružanje pomoći širenju zadrugarstva, kao osnovne poluge za jačanje sela.

Na samom početku svog izlaganja, ministar Krkobabić osvrnuo se na program razvoja zadrugarstva i podsetio na postignute rezultate.

„Danas ćemo definisati nastavak programa pomoći zadrugarstva u Srbiji. Programa koji je bio prepoznatljiv i domaćini Srbije pitaju: kada će se nastaviti? Oni to s pravom pitaju i možemo da im najavimo da će u prvom kvartalu program pomoći zadrugama biti nastavljen“, najavio je ministar Krkobabić.

On je naglasio da poljoprivrednici treba da se posavetuju sa stručnim službama, sa zadružnim savezima i da pripreme dobre programe. U prvom kvartalu sledeće godine pomoć može da se očekuje za novoformirane zadruge, ali i za postojeće.

„Koncept se neće bitno menjati. Novac ne dajemo za izmirenje starih obaveza, dugovanja, već samo za konretne stvari: nabavku opreme, višegodišnjih zasada,  osnovnog stada… svega onoga što pomaže da jedna zadruga bude tehnološki opremljena i da može da odgovori svojim zadacima“, objašnjava ministar Krkobabić.

Prema njegovim rečima, cilj Ministarstva za brigu o selu je da zadruge i zadrugari postanu pravi robni proizvođači.

Novitet u programu unapređenja zadrugarstva je proširenje delokruga rada i pružanje pomoći turističkim i socijalnim zadrugama.

Cilj je da proizvodi koje prave zadruge iz različitih oblasti, voćarstva, pčelarstva, stočarstva, dođu do ljudi kojima su ti proizvodi potrebni, a to će biti kroz različite vidove seoskog turizma.


Sagovornik:
Milan Krkobabić, ministar Ministarstva za brigu o selu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica