KOZIJA SURUTKA KAO LEK – za predivan ten i zdravu jetru

KOZIJA SURUTKA KAO LEK – za predivan ten i zdravu jetru

Danas se u većini velikih prodavnica, marketa, prodavnica zdrave hrane, ali i na pijacama, može kupiti domaća ili pasterizovana surutka, koja se, kao i mleko, mora čuvati u frižideru. Surutku je preporučivao još Hipokrat a u narodnoj medicini poznata je od davnina. Nekada su majke surutku davale i malim bebama kao zamenu za majčino mleko, a smatra se da je upravo surutka zaslužna za predivan ten Skandinavki.

surutka u čaši

Surutka je nusproizvod u proizvodnji sira ona se u narodnoj medicini koristi za jačanje imuniteta, protiv umora i iscrpljenosti a valjalo bi da je piju i potpuno zdrave osobe, mada se najčešće preporučuje osobama koje imaju oštećenje ili neko oboljenje jetre. Zašto?

U surutki su najbolji i najvredniji sastojci mleka – vitamini E i B , minerali i mlečni šećerei koji su zaslužni za građenje veza u mozgu. Sadrži i fosfor, natrijum, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, bakar, kobalt, mangan i molibden, bogata je i vitaminima, aminokiselinama i belančevinama, a ima malo kalorija, pa se često preporučuje i za mršavljenje.

Кonzumiranje surutke povećava lučenje serotonina (hormona sreće). Sadrži i imunoglobuline i laktoferin koji sprečavaju nastanak upala u organizmu, žive bakterije, te ukoliko se konzumira umereno, može da bude i efikasan probiotik.

To znači da je efikasna i kod masne, oštećene jetre, usled virusnih oboljenja poput žutice ili hepatitisa, jetre koja je natečena i posebno kod oštećene jetre usled konzumiranja alkohola, nezdrave i masne hrane.

Dobri poznavaoci benefita surutke za ljudski organizam preporučuju da osobe koje su preopteretile jetru, svakodnevno popiju do jedan litar surutke i to ujutru, pre jela. Uz terapiju surutkom, treba trajno smanjiti unos masne, nezdrave hrane, šećera, gaziranih napitaka, alkohola, skroba a povećati unos proteina.

Preporuka je da se, gde god je to moguće, prednost da prirodnoj, tečnoj surutki i izbegava ona u prahu. Dalje, postoje dve vrste tečne surutke – kozija i kravlja. Verovatno ćete doći u nedoumicu koju surutku uzeti.

liofilizovana-surutka


Mada je nedostupnija, kozija surutka je bolja i zdravija od kravlje. Ipak, imajte na umu da treba pronaći proverenu surutku i najbolje je kupovati je kod pouzdanih prodavaca. Obe se doziraju na isti način.

Mada je veoma korisna, i njena upotreba ima ograničenja. Pre svega, osobe koje su osetljive na laktozu, treba oprezno da je koriste ili da je uopšte ne piju. Tečna surutka ima nizak nivo laktoze, ali u surutki u prahu može je biti i do 70 procenata. Takođe, i bubrežni bolesnici ne bi trebalo da je piju.

Preteran unos surutke u organizam može dovesti do teške dijareje, s obzirom na to da sadrži bakterije koje mogu narušiti balans crevne flore. Zato, najbolje je da se pije po uputstvu lekara ili na osnovu iskustva onih koji je koriste, a to je obično oko pola litra dnevno.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica