OVO JE PRAVA INJEKCIJA SNAGE I ENERGIJE – 2 narodna leka protiv umora

OVO JE PRAVA INJEKCIJA SNAGE I ENERGIJE – 2 narodna leka protiv umora

Nervoza i umor postaju nam svakodnevni pratioci te mnogi posežu za lekovima i blagim sedativima koji ublažavaju ove promene. Umesto što posežemo za sedativima treba najpre probati ova dva proverena narodna leka uz pomoć kojih će umor nestati kao rukom odnešen.

žena se drži za glavu

Tokom hladnijih perioda u godini dani postaju kraći, temperature niže, vetar se pojačava, sat se pomera, i čekaju nas brojne obaveze pred kraj godine. Sve to donosi ogromne promene svakom organizmu. Otkrivamo vam dva proverena narodna leka koja će vas rešiti umora u potpunosti i dati van dodatni elan i energiju da ostanete čili i verdi tokom ovoh hladnih dana.

Čaj od listova aronije – lekovita injekcija snage (Recept 1)

Listovi aronije, žbunaste voćke, koji se sakupljaju baš u ovo vreme, pre prvog mraza i suše za čaj koji može biti dobar u porbi protiv umora. U narodu se kaže da je čaj od listova aronije lekovita injekcija snage i energije koja otklanja umor.

Sigurno ste već čuli za lekovita svojstva bobica ove voćke. A da li ste čuli da i listovi te biljke, prelepih boja, mogu da se koriste u ljudskoj ishrani i to za različite namene, najčešće kao čaj.

Za ovaj eliksir energije dovoljno je pet svežih ili osušenih listova aronije staviti u litar ključale vode da odstoje pola sata, kako bi se iz njih u vodu izvukle, „ekstrahovale“, lekovite i hranjive materije da se ona oboji. Кada se čaj oboji, zasladi se medom i začini sokom od limuna. Takav otklanja umor kao rukom.

Dokazano je da osobe koje piju ovaj čaj mogu da izdrže da rade i po dve smene, a sportisti koji njime zamenjuju vodu tokom treninga postižu mnogo bolje rezultate. Dakle ovaj čaj je dobar za sve, jer svi smo ponekad umorni.

Listovi aronije sa plodovima

Važno je istaći da on deluje brzo. Listovi ove žbunaste voćke su bogati antioksidantima koji ga čine lekovitim. Mogu da se koriste i u toku vegetacije dok su zeleni, ali su najbolji u jesen, kad promene boju, obično pred, ili neposredno posle prvih blagih mrazeva, kada se spremaju da otpadnu. U tom momentu valja ih sakupiti, osušiti, čuvati u staklenoj tegli, posudi, vrećici papirnoj ili platnenoj, i na suvom mestu, pa može da se koriste za čaj tokom cele godine, do nove „berbe.


Ovi, izuzetno korisni „biljni lekovi“ retko gde mogu da se kupe, nema ih na pijacama, a retke su prodavnice zdrave hrane na čijim policama se i oni nađu. Zato treba iskoristiti ove, još lepe dane i sakupiti ih u sopstvenom voćnjaku, okućnici, da ovo blago prirode ne trune na zemlji oko samih biljaka, oprati i sušiti. Najbolje je da se poređaju na čist stolnjak, prekriju drugim da se zaštite od svetla kako bi sačuvali boju, i suše se u toploj prostoriji.

Listovi aronije sa plodovima u jesen

Šta još kriju listovi aronije?

Šta se to još nalazi u listovima aronije i čini ih moćnim saveznikom u borbi protiv umora, ali i drugih boljki. U njima su „uskladišteni“ vitamini A, C, B kompleksa – B2, B5, B9, zatim vitamini E i P, mnogo antioksidanata, mikro i makro elemenata, organskih kiselina i drugih korisnih materija koje topla voda „izvuče“ u čaj koji je najbolje piti tokom jutra, na prazan želudac, ili uveče sat, dva posle večere.


Ovaj čaj se, osim za uklanjanje umora, koristi u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja. Može da se koristi oralno (može se piti) ili za spoljnu upotrebu. Кoristi se u otklanjanju problema s digestivnim sistemom, smanjuje kiselinu u želudcu, ublažava simptome dijareje, poboljšava rad i čuva pankreas, jetru, bubrege, štitnu žlezdu, suklanja bolove koje stvara migrena, pomaže organizmu u procesu „čišćenja krvi“ od raznih toksičnih materija, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak, podiže imunitet celokupnog organizma i deluje preventivno na pojavu malignih oboljenja. Ispijanjem čaja čistimo organizam od teških metala a krvne sudove od masnih materija.

Može da se koristi i za ispiranje rana, delotvoran je u lečenju raznih kožnih oboljenja kao što su: ekcemi, lišajevi, psorijaza. Кod spoljne primene čaj se koristi ohlađen i ne sme se zaslađivati. Efikasan je saveznik u tretmanima mršavljenja jer podstiče smanjenje i gubitak masnih naslaga, a dokazano je i da usporava starenje jer „pegla“ bore, a kožu štiti od UV zračenja.


Sok od pomoranže i lanenog ulja – energetski koktel (Recept 2)

Citrusno voće, poput pomorandže, obezbeđuje vitamin C i poznato je da jača imuni sistem. Laneno seme sa druge strane nudi vlakna i proteine. Zato ako ukombinujte ova dva zajedno dobićete pravi energetski koktel koji ima svež i orašasti ukus!

pomorandža i laneno ulje

Pored toga što je bogata vitaminom C pomorandža obiluje kalcijumom i folnom kiselinom, a laneno ulje je tu da uspori razblaživanje voćnog šećera iz pomorandže u krvotok i tako obezbedi ravnomernu proizvodnju energije tokom nekoliko sati.

Ovaj brz, lak i ukusan sok sastoji se iz samo tri čudesna sastojka i može se konzumirati svakog jutra uz obrok.

Za priremu ovog koktela potrebne su vam:

  • 3 oljuštene pomorandže
  • 1 kašika lanenog ulja
  • 1 dcl hladne vode

Potrebno je da stavite sve sastojke u blender i dobro izmešate. Ako nemate blender, ručno iscedite sok od pomorandže i dodajte ulje i vodu i opet dobro izmešajte.

Gde se još koristi sok od pomorandže i lanenog ulja?

Ne samo što otklanja umor ovaj sok može pomoći i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti pluća, a nedavna medicinska istraživanja su pokazala da redovna upotreba lanenog ulja smanjuje visok krvni pritisak.

Takođe ovaj energetski koktel je savršena kombinacija za piće svakog jutra za doručak za nekoga ko se bori da smanji nivo holesterola. Pomorandža je citrusno voće koje može učiniti čuda u kontroli nivoa holesterola.

Prema istraživanjima, agrumi sadrže hesperidin, koji može smanjiti simptome hipertenzije. Dok pektin (vlakna) i jedinjenja limonoida mogu da uspore proces očvršćavanja arterija i smanje “nezdrav” (LDL) holesterol. S druge strane, laneno seme je je poznato po visokom sadržaju vlakana.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica