Kada je pravo vreme za dosejavanje travnjaka?

Kada je pravo vreme za dosejavanje travnjaka?

Nakon sušnog letnjeg perioda, a pre zime, vašem travnjaku treba malo nege pažnje kako bi i dalje bio glavna zvezda u dvorištu. Pitali smo stručnjaka kako odrediti pravo vreme za dosejavanje trave.

„Gajenje travnjaka svakako da predstavlja uživanje. Međutim, ovde, na mom imanju, nemamo mogućnosti da u potpunosti gajimo travnjak, baš onako kako bi to trebalo da se uradi. Naravno, gajiti travu podrazumeva imati dobar sistem za navodnjavanje ili redovno polivati travnjak“, objašnjava dipl. inž. Vladimir Milutinović.

Prema njegovim rečima, samo to bi omogućilo da tokom cele godine imamo travu koja je lepo i fino zelena. U ovom poslednjem lepom vremenu možemo primetiti da je trava i dalje sveže zelena, ali da je i te kako proređena.

Suve vreme koje je nastupilo u julu i avgustu, a proteglo se i na septembar, pa čak i oktobar, dovelo je do toga da veliki deo travnjaka odumre. Sada kada je opalo lišće ispod drveća i kada se trava sasušila može se primetiti kako je slab travnjak postao nakon sušne sezone. Naravno, doći će trenutak na proleće kada će nabujati različite vrste trava, te će ovaj travnjak opet biti lep i zelen“, kaže Vladimir.

Kako navodi, razlog tome je što su to autohtoni travnjaci, oni pravi koji su nastali od prirode. U valjevskom kraju vegetacija je jako bogata i veoma je lepo gajiti travnjak koji je u isto vreme i oblik travnate površine ali i jedan oblik cvetne livade.

„Aprilski, majski i junski aspekt travnjaka je izvanredan. Mešavina zelene trave sa raznim cvetnim vrstama daje izvanredan kolorit i to je pravo uživanje. Međutim, trenutak je da se trava dopuni. Pogotovo kada pogledamo da se ispod drveta pronađe deo gde se list baš nakupio“, objašnjava Vladimir.

polovni traktor - © AgromediaKada je pravo vreme za dosejavanje travnjaka?

Prema njegovim uputstvima, potrebno je lišće ukloniti u toku jeseni i na tim mestima gde se trava proredila moramo dodati novu količinu trave, odnosno semena trave.

„Sada je pravi trenutak da se poseje trava i da se dopuni naš travnjak“, savetuje Vladimir.


Dosejavanje travnjaka se može vršiti nekoliko puta u toku godine. A kada je reč o onim prirodnim travnjacima i livadama najbolje vreme za dodavanje semena je u jesen. Ali pre toga moramo preduzeti neke korake.

„Dovoljno bi bilo očistiti travnjak. Naravno, treba ukloniti i suve delove trave, lišće, grančice i eventualno mahovine koje su se nakupile na travnjaku da bismo došli do zemlje. Nama je potrebno čista zemlja i tlo. Ne možemo mi to obraditi u osnovi freziranjem i okopavanjem, već ćemo samo ukloniti deo zelene mase i omogućiti da seme trave koje bacimo dođe u kontakt sa zemljom“, objašnjava Vladimir.

Kako sam kaže, samo to je prava mogućnost da se travnjak lepo i kvalitetno regeneriše. Pošto su dani sada vlažni, noći su hladne, manje je svetlosti, nastupili su pravi uslovi za formiranje, odnosno klijanje semena, te će bačeno seme lepo klijati.


„Kada dodamo seme trave na površinu, u roku od 10-ak dana počeće da niču male, fine travke, koje će u toku jeseni izgledati kao sitne vlasi i te travke će popuniti prazan deo travnjaka. Naravno, kako zima prolazi, trava raste tokom celog zimskog perioda i ona se, naravno, bokori“, navodi Vladimir.

Kada kažemo bokorenje podrazumeva se da će od jedne semenke da nastanečitav busen trave i to znači da je potrebna mala količina semena, a to će omogućiti da se travnjak regeneriše.


„Jednostavno, možemo ukloniti deo zelene mase, dodati seme, i nakon toga trava će početi da niče“, zaključuje Vladimir.

Ako želite dobar travnjak potrebno je da mu se posvetite, a u tome se možete ugledati na našeg stručnog saradnika Vladimira.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica