Jan i Selma uz POMOĆ Ministarstva za brigu o selu započeli su NOV život u Bačkom Novom Selu

Jan i Selma uz POMOĆ Ministarstva za brigu o selu započeli su NOV život u Bačkom Novom Selu

Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu izazvao je veliko interesovanje. Do sada je na ovaj način kupljeno nekoliko stotina kuća uglavnom u rubnim područjima naše zemlje a jedan od parova koji su kupili kuću na ovaj način su Jan Pecnik i Selma Emić iz Bačkog Petrovog Sela.

Njihova priča je zanimljiva i nije sasvim uobičajena, Jan ima brak iza sebe i Selma takođe. Najpre su pokušali da konkurišu kao samohrani roditelji ali nisu uspeli, zatim su se prijavili kao vanbračna zajednica i prošli na konkursu.

Kako su nam rekli procedura nije zahtevna ni komplikovana, prikupili su papire i vrlo brzo dobili pozitivan odgovor.

Nisu mnogo vremena gubili tražeći kuću jer su već u startu znali koju kuću žele da kupe. Sada kažu situacija je značajno drugačija i uopšte teško je pronaći bilo kakvu kuću a kamoli neku koja je pristojna za život. Nakon kupovine kuće malo su je adaptirali, okrečili i ugradili  grejanje i još neke sitnije radove i sada nakon provedene zime u njoj sledeće o čemu razmišljaju je da započnu neki posao.

Iako nedostaju investicije za pokretanje sopstvenog biznisa, uz krov nad glavom ipak je lakše

Za sada čuvaju piliće i svinje u manjem obimu ali pošto je selo nekada nadaleko bilo poznato po guskama Jan se interesuje da ovaj posao ponovo započne. U okolini sela postoje veliki pašnjaci koji su neiskorišćeni, blizu je Dunav pa ima i dosta vode u obližnjim rukavcima što čini idealne uslove za ovaj posao a kako Jan kaže razmišlja i o otvaranju neke vrste seoskog vrta, gde bi bile različite vrste seoskih životinja, što bi moglo da bude dobra osnova za razvoj turizma.

guske u dvorištu

Za sada im nedostaju investicije, ideja ima sasvim dovoljno, navodi Jan, ali sada kada su se skućili i imaju krov nad glavom sve ostalo će biti lakše.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica