IPARD – prednosti i nedostaci

IPARD – prednosti i nedostaci

Konačno je dugoočekivani IPARD stigao u Srbiju, pre 20-ak dana završena su prva dva javna poziva. Broj prijavljenih je možda ispod očekivanja ali je svakako dobra vest da je IPARD program počeo da se sprovodi.

IPARD - © Agromedia

Koji su ciljevi i značaj IPARD-a?

IPARD sredstva koja su opredeljena za Srbiju iznose 25 miliona evra godišnje, što je izuzetno malo u poređenju sa nacionalnim budžetom koji iznosi oko 450 miliona evra godišnje. Pa za šta će nam onda IPARD i čemu tolika pompa oko tako „malo“ para?

Vodič za dobijanje sredstava iz IPARD fondova

Zvanični cilj IPARD-a je da pripremi sve aktere i ceo sektor poljoprivrede za konkurenciju koja je očekuje u EU.

Stvarni cilj IPARD-a je da nauči sve aktere da konkurišu za sredstva EU, poštuju propise i planiraju.

Zemlje porekla robe veoma važne pri konkurisanju za IPARD

Iskustva drugih zemalja govore da koliko god da je taj proces mukotrpan, na kraju se ipak svi naviknu na poštovanje procedura i pravila.


Nakon ulaska u EU iznos sredstava je mnogostruko veći od onog u predpristupnom periodu. Tako je Poljska (čija je poljoprivreda veoma slična našoj) koja je najviše novca iskoristila od svih zemalja (skoro 240 miliona evra), sada ima 8 puta više – blizu dve milijarde evra. Ova uvećanja su za neke zemlje bila još veća, npr. za Sloveniju budžet je uvećan skoro 15 puta, za Češku 13, prosek za nove zemlje članice EU je oko 8 puta uvećan. Ovo je dovoljan, ali ne i jedini razlog da se započne sa korišćenjem novca iz IPARD fondova.

Konkurisanje za IPARD podsticaje treba shvatiti ozbiljno

Sredstva koja EU izdvaja za ruralni razvoj  - © SEEDEV


Proces apliciranja obuhvata planiranje, prikupljanje dokumentacije, izradu poslovnog plana, implementaciju, novi set dokumentacije za isplatu, sve propraćeno kontrolama da bi se na kraju došlo do isplate. Ceo proces može trajati od 9 meseci do preko tri i po godine što zavisi od prvenstveno efikasnosti administracije, ali i od složenosti projekta.

Ilustracija: Put od ideje do realizacije u okviru IPARD programa  - © SEEDEV


Kao i u svakoj državi gde je realizovan IPARD (pre njega SAPARD), administracija je tokom realizacije usavršavala proces, ispravljala nedostatke, usavršavala pravila i obrasce pa će tako biti slučaj i u Srbiji. Na primer, ograničenja u površinama za proizvođače je jedno od pravila koje bi trebalo razmotriti.

IPARD naš nasušni

IPARD u Srbiji je jedinstven jer obuhvata sve – male, srednje, one koji vode knjige, ali i one koji ne vode, one iskusne, ali i početnike.

Izvor: SEEDEV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica