Divlji travnjak – Šareni tepih koji NE MORA da se kosi

Divlji travnjak – Šareni tepih koji NE MORA da se kosi

Divlji travnjak: Šareni biljni tepih koji ne mora da se kosi - © Pixabay

Ukoliko želite da imate više slobodnog vremena tako što ćete se osloboditi košenja travnjaka, onda je za vas rešenje divlji travnjak.

Da biste dobili divlji travnjak koji ne mora da se kosi neophodno je da dodate odgovarajuće biljke niskog rasta. One su pokrivači tla i unose boje, mirise i život u travnjak. Nisu skupe i ne traže gotovo nikakvo održavanje.

Crvena detelina

Crvena detelina nije skupa i samo u 2 grama dobijate oko 1.000 semenki. Nije joj potrebno đubrenje, te je i tu ušteda. Crvena detelina obogaćuje zemlju azotom, tako da zapravo sa njom hranite svoj travnjak.

Nije potrebno da je zalivate i nije potrebno da je kosite. Ona se brzo širi, pa je odlična izbor za prekrivanje velikih površina. Jedina mana je što ima nežne listove, te je ne treba saditi blizu staza ili prometnih površina. Ukoliko imate psa i volite sa njim da se igrate na travnjaku bolje je da odaberete drugu biljku ili možete da koristite detelinu u delovima dvorišta gde se kućni ljubimci ne igraju.

Divlji travnjak: Šareni biljni tepih koji ne mora da se kosi - © Pixabay

Dobričica

Ovo je zapravo veoma lekovita biljka, pa osim u travnjaku sigurno ćete želeti da je posadite i u svojoj bašti ili u saksijama. Zaboravljena dobričica je biljka koja jača organizam i čini život boljim na više načina.

Što se tiče travnjaka, reč je o puzajućoj biljci. Sitni zaobljeni listovi i sitni cvetovi prave gustu vrežu i vrlo izdržljivu alternativu za kućne ljubimce. Ukoliko odaberete da prostrete prostirku i odmorite u travnjaku osetićete i blagi miris mente.

Dobričica ne traži košenje, đubrenje, ni zalivanje. Za delove dvorišta koji su u delimičnoj senci, ovaj pokrivač tla može da bude odlična opcija, a posebno kada je reč o većoj površini.

Divlji travnjak: Šareni biljni tepih koji ne mora da se kosi - © Pixabay

Bela detelina

Za razliku od crvene deteline, bela detelina je dovoljno izdržljiva da po njoj može da se gazi. Jako lepo izgleda u travnjaku i otporna je na sušu i štetočine. Ako želite na travnjaku da imate i druge vrste trebalo bi da ograničite područje sa belom detelinom jer je vrlo snažna biljka koja će ubiti druge i dosta dobro se sama širi. Pravo mesto za belu detelinu su područja gde se igrate sa kućnim ljubimcima ili delovi koji su prometni.


Vinca minor

Još jedan pokrivač tla, koji bi trebalo da sadite samostalno ili u ograničenom prostoru jer se jako brzo širi. Uspeva u polusenkama i u totalnim senkama. Listovi su glatki i sjajni, a cvetovi plavo-ljubičaste boje. Cveta tokom leta, a ako je topla jesen produžiće cvetanje i u jesen. Ova biljka je odlična za sadnju na padinama jer sprečava eroziju zemlje.

Divlji travnjak: Šareni biljni tepih koji ne mora da se kosi - © Pixabay


Ajuga

Najlepše izgleda početkom leta kada se javljaju cvetovi plave boje. Veoma brzo se širi i formira predivan pokrivač. Cveta od sredine pa do kraja proleća. Ne zahteva nikakve posebne uslove gajenja i uspevaće u skoro svakom tipu zemljišta.

Divlji travnjak: Šareni biljni tepih koji ne mora da se kosi - © Wikimedia


Izvor: Gardening Channel

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica